Aflat la Bruxelles, preşedintele sârb a decis să nu discute cu cel kosovar

Aflat la Bruxelles, preşedintele sârb a decis să nu discute cu cel kosovar

Preşedintele sârb Aleksandar Vucic nu va discuta vineri, la Bruxelles, cu preşedintele kosovar Hashim Thaci şi nu se ştie dacă şi unde vor continua tratativele cu Pristina, a anunţat vineri şeful Biroului guvernamental sârb pentru Kosovo-Metohija, Marko Djuric, transmite Tanjug.

Djuric a făcut această declaraţie după întâlnirea desfăşurată la Bruxelles între preşedintele sârb Aleksandar Vucic şi şefa diplomaţiei europene Federica Mogherini.

Oficialul sârb a menţionat că preşedintele Serbiei a luat decizia de a nu se întâlni cu Thaci din cauza ameninţărilor şi minciunilor proferate de albanezii kosovari.

''Belgradul doreşte să menţină pacea, dar nu poate accepta tentativele de ameninţare la adresa lui Aleksandar Vucic şi interzicerea vizitei acestuia în Kosovo'', a spus Marko Djuric.

El a adăugat că încercările lui Hashim Thaci de a prezenta Presevo, Medvedja şi Bujanovac drept parte a teritoriului kosovar sunt inacceptabile. ''Singurul teritoriu despre care trebuie să discutăm este cel al Kosovo-Metohija'', a explicat oficialul sârb.

În cursul serii de vineri, şeful statului sârb urmează să facă declaraţii pentru presă.

Aleksandar Vucic şi Hashim Thaci urmau să reia vineri, la Bruxelles, convorbirile pentru normalizarea relaţiilor dintre Belgrad şi Pristina, în vederea ajungerii la un acord în cursul anului viitor. Uniunea Europeană mediază negocierile dintre Serbia şi Kosovo, oferindu-le acestora perspectiva aderării la blocul comunitar cu condiţia depăşirii divergenţelor actuale dintre ele.

Kosovo şi-a declarat independenţa în februarie 2008, aceasta fiind recunoscută până în prezent de 23 dintre cele 28 de state membre ale UE. Ţările membre care nu au făcut acest lucru sunt Spania, România, Slovacia, Grecia şi Cipru.

Negocierile sârbo-kosovare mediate de Bruxelles au dus la un acord cadru în 2013. Totuşi, fiecare parte susţine că cealaltă îşi încalcă angajamentele în domenii precum energia, învăţământul şi drepturile minorităţii sârbe din Kosovo. Pentru depăşirea acestui impas, şeful statului sârb a avansat recent ideea unui schimb de teritorii, oferind o parte din zona de sud a Serbiei populată masiv de etnici albanezi în schimbul anexării părţii de nord a Kosovo dominate de etnici sârbi. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

3 Piedone este pe punctul de a pierde inclusiv Sectorul 5... E disperare mare printre acoliții lui... Deh, s-a schimbat joaca...

4 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA

5 Surprize în noul sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro