AFP: Igor Dodon, la Moscova în prima sa vizită oficială, pentru a stabili un 'parteneriat strategic' cu Rusia

AFP: Igor Dodon, la Moscova în prima sa vizită oficială, pentru a stabili un 'parteneriat strategic' cu Rusia

Noul președinte al Republicii Moldova, prorusul Igor Dodon, s-a deplasat marți la Moscova pentru prima sa vizită oficială, în timpul căreia va avea o întrevedere cu omologul rus Vladimir Putin și va încerca să 'stabilească un parteneriat strategic' cu Rusia, notează AFP.

'Poporul moldav speră foarte mult că o nouă etapă va începe în 2017 și că vom putea stabili un parteneriat strategic (cu Rusia) în domenii-cheie', a declarat Dodon la începutul întrevederii cu Putin. 'Din acest motiv am decis ca prima vizită oficială să aibă loc aici, la Moscova', a subliniat președintele Republicii Moldova, potrivit Kremlinului.

Ales în noiembrie președinte al Republicii Moldova — 'această țară săracă, de 3,5 milioane de locuitori, situată între România și Ucraina', explică AFP — Igor Dodon a venit la conducerea țării după trei guverne proeuropene care au demisionat rând pe rând pe fondul crizei politice.

'Republica Moldova este un partener important pentru Rusia în regiune. Din nefericire, știm că în ultimul timp relațiile dintre țările noastre nu au evoluat în cel mai bun mod', și-a exprimat regretul președintele rus.

Cu toate acestea, vizita președintelui Dodon 'este un bun fundament pentru dezvoltarea relațiilor noastre bilaterale la toate nivelurile', și-a exprimat apoi Vladimir Putin satisfacția.

Susținător al unei apropieri de Rusia, Igor Dodon a promis de asemenea să amendeze partea economică a Acordului de Asociere dintre Republica Moldova și UE, semnat în 2014 de autoritățile proeuropene de la Chișinău, spre marea nemulțumire a Moscovei.

Acest acord a permis deschiderea graduală a pieței europene pentru produsele moldovenești, ceea ce a suscitat furia Moscovei, care a impus imediat un embargo asupra fructelor și cărnii moldovenești, penalizând astfel o populație care trăiește în special din agricultură.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

3 Piedone este pe punctul de a pierde inclusiv Sectorul 5... E disperare mare printre acoliții lui... Deh, s-a schimbat joaca...

4 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA

5 Surprize în noul sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro