Africa de Sud spune că ambasadorul SUA și-a cerut scuze pentru că a afirmat că țara a furnizat arme Rusiei

Africa de Sud spune că ambasadorul SUA și-a cerut scuze pentru că a afirmat că țara a furnizat arme Rusiei

Ministerul de Externe al Africii de Sud a declarat că ambasadorul SUA "și-a cerut scuze fără rezerve" pentru că a afirmat că sa a vândut arme Rusiei.

Președintele Africii de Sud, Cyril Ramaphosa, a ordonat o anchetă

Reuben Brigety, ambasadorul SUA în Africa de Sud, a afirmat că o navă rusă a fost încărcată cu muniție și arme în Cape Town în decembrie anul trecut, scrie bbc.com.

Africa de Sud spune că nu are nicio înregistrare a unei vânzări de arme, iar președintele Cyril Ramaphosa a ordonat o anchetă.

Purtătorul de cuvânt al Casei Albe pentru securitate națională nu a dorit să se pronunțe asupra detaliilor acuzațiilor.

Dar John Kirby a declarat că este o "problemă serioasă" și că SUA a îndemnat în mod constant țările să nu ofere sprijin pentru războiul Rusiei din Ucraina.

Scriind pe rețelele de socializare după întâlnirea cu ministrul de externe, Brigety a declarat că este "recunoscător pentru oportunitatea de a... corecta orice impresie greșită lăsată de comentariile mele publice".

El a spus că în cadrul conversației a "reafirmat parteneriatul puternic dintre cele două țări și agenda importantă pe care ne-au dat-o președinții noștri".

Între timp, un ministru al cabinetului sud-african a atacat această "diplomație a megafonului", afirmând că Africa de Sud nu poate fi "intimidată de SUA".

"Statele Unite sunt cele care au sancțiuni împotriva Rusiei... nu trebuie să ne implice în problemele lor cu Rusia", a declarat Khumbudzo Ntshavheni, ministru în cadrul președinției, pentru postul public de televiziune SABC.

Comentariile sale optimiste au urmat unei declarații a Kremlinului, potrivit căreia președintele Vladimir Putin a vorbit la telefon cu omologul său sud-african și cei doi au convenit să aprofundeze "legăturile reciproc avantajoase".

Nu există nicio îndoială că o navă rusă, cunoscută sub numele de Lady R, a acostat la o bază navală de lângă Cape Town în decembrie anul trecut - ceea ce a provocat întrebări din partea politicienilor locali la momentul respectiv. Dacă nava a fost aprovizionată cu arme înainte de a se întoarce în Rusia trebuie încă să se stabilească.

Dacă acuzațiile sunt adevărate, Africa de Sud va fi încălcat propria lege privind controlul armelor, care se angajează să "nu facă comerț cu arme convenționale cu state implicate în represiune, agresiune sau terorism".

În același act, Africa de Sud se descrie ca fiind un "membru responsabil al comunității internaționale".

Africa de Sud este una dintre puținele țări care s-au abținut de la o serie de voturi ale ONU privind conflictul și a refuzat să condamne public Rusia, insistând că este nealiniată în această chestiune.

De luni de zile, superputerea regională a declarat că susține în schimb o soluționare a conflictului prin mediere.

Unii membri ai Congresului Național African (ANC), aflat la guvernare, par să aibă o afecțiune persistentă față de Rusia din cauza sprijinului acordat de URSS în lupta lor împotriva regimului minorității albe. Însă, în Africa de Sud din zilele noastre, mulți și-au pus întrebări cu privire la faptul dacă această poveste de dragoste servește cu adevărat intereselor Africii de Sud.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 Bilanțul după trei luni al noului comandant al Forțelor Armate Ucrainene: Armata lui Putin sângerează din greu, dar câștigă încă teren

3 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

4 Se întâmplă lucruri? / Se strânge robinetul?

5 Dorel Vișan, premiat de Masonerie pentru prezența la Moscova...