Agenţii care au legături cu mafia rusă fac trafic cu paşapoarte europene, inclusiv româneşti

Agenţii care au legături cu mafia rusă fac trafic cu paşapoarte europene, inclusiv româneşti

Agenţii care au legături cu mafia rusă oferă cetăţenilor ruşi şi ucraineni care nu au acest drept paşapoarte ale unor state europene, inclusiv româneşti, în schimbul unor sume importante de bani, relatează The Mail on Sunday în ediţia electronică.

Guvernul leton le acordă cetăţenie urmaşilor victimelor lui Stalin deportate în Siberia în anii 1940, iar Polonia, Germania, România şi Ungaria au programe similare pentru descendenţii cetăţenilor lor rămaşi în fosta URSS. Aceste programe legale au alimentat însă un trafic ilegal de paşapoarte, controlat în mare parte de agenţii care au legături cu mafia rusă.

The Mail on Sunday a descoperit astfel de agenţii care oferă posibilitatea de a obţine paşapoarte ale unor state membre UE cetăţenilor ruşi şi ucraineni care nu au dreptul la aceste documente. O agenţie din Kiev susţine că pentru sume cuprinse între 7.500 şi 15.000 de euro, avocaţii săi "au găsit metode rapide de a dobândi cetăţenie română şi paşaport, dar şi cetăţenia altor state UE".

Agenţia afirmă de asemenea că ucrainenii cu paşaport UE vor avea dreptul de a munci în "Anglia". "După ce îţi găsim rudele române, va trebui să dovedeşti la tribunal că sunt autentice", i-a spus directorul agenţiei unei presupuse cliente, care a precizat însă că nu are astfel de rude. "Nu contează. Noi găsim pe cineva cu acelaşi nume de familie care a trăit în ţară înainte de 1940", i-a răspuns directorul.

Există şi posibilitatea de a obţine un paşaport ungar, care costă 22.000 de euro. Când femeia a afirmat că nu ştie limba maghiară, i s-a spus de asemenea că nu contează. "Specialiştii noştri verifică în registrele bisericilor şi alte baze de date. După ce găsim o persoană, e ca şi rezolvat. Trebuie doar să mergi la Budapesta pentru a ridica paşaportul şi cartea de identitate. Vei avea toate beneficiile unui cetăţean ungar şi al UE", a adăugat directorul agenţiei.

 


Citește și:

populare
astăzi

1 Adevărata bombă din dosarul Coldea-Dumbravă?

2 Ce arată cifrele celui mai nou sondaj pe București

3 VIDEO Imagini SF din Coreea de Sud...

4 Da, așa arată acum Radu Mazăre...

5 Foarte interesante amănunte...