Agentul în sutană? Activitățile suspecte ale arhimandritului Vasian, declarat indezirabil în două țări din Balcani

Agentul în sutană? Activitățile suspecte ale arhimandritului Vasian, declarat indezirabil în două țări din Balcani

Spre furia obișnuită a regimului de la Moscova, arhimandritul Vasian, unul dintre cei mai influenți preoți ruși în Balcani, a fost expulzat atât din Macedonia de Nord, cât și din Bulgaria. Publicații din cele două țări sugerează că starețul activa ca agent de influență, în scopul divizării interne și deturnării politicii externe spre Rusia.

Arhimandritul Vasian FOTO RFE/RL

La 16 septembrie, presa nord-macedoneană a aflat despre expulzarea a trei așa-ziși diplomați ruși și a arhimandritului Vasian. Potrivit publicației „Almakos”, cei trei „diplomați” declarați indezirabili în Macedonia de Nord sunt consilierii politici I. Hropiacikov și A. Rojdestvenski, precum și atașatul S. Popov. Toți trei s-au angajat, potrivit autorităților de la Skopje, în activități contrare Convenției de la Viena privind relațiile diplomatice, ceea ce presupune de regulă acte de spionaj.

Apoi, joi, 21 septembrie, autoritățile bulgare au anunțat la rândul lor expulzarea arhimandritului Vasian și a altor doi membri ai bisericii Sfântul Nicolae Făcătorul de minuni din Sofia. Decizia expulzării a fost luată după ce lideri politici de la Sofia au atras atenția asupra activităților dubioase ale starețului rus.

Nici nu s-a dat vestea expulzării arhimandritului Vasian, că Moscova a și reacționat prin intermediul paginii de Facebook a ambasadei sale la Sofia. Tonul postării este unul tipic regimului de la Moscova condus de Vladimir Putin, cu negări ale activității incriminate, contraacuzații, poziționare ca victimă inocentă a unei conspirații geopolitice și amenințări voalate. „Pe 21 septembrie anul acesta, autorităţile bulgare au luat măsuri dure şi atroce expulzându-l pe şeful Bisericii Ortodoxe Ruse de la Sofia, arhimandritul Vasian și doi slujitori ai bisericii Sfântul Nicolae Făcătorul de minuni. Suntem scandalizaţi de faptul şi forma deciziei luate de partea bulgară. Este evident că actuala conducere a Bulgariei şi-a stabilit ca obiectiv nu doar distrugerea legăturilor socio-politice, culturale şi umanitare între ţările noastre, ci şi ruperea relaţiilor între bisericile ortodoxe surori rusă şi bulgară şi să stârnească popoarele rus şi bulgar unul împotriva celuilalt”, se arată în textul publicat oficial de Ambasada Rusiei în Bulgaria.

Presa bulgară și cea nord-macedoneană scriu că arhimandritul Vasian se deda de ceva timp unor activități considerate suspecte, care nu țineau de misiunea sa oficială la Sofia.

Aceste activități au fost criticate de unii politicieni de la Sofia. „Serviciile din micuța Macedonie au aflat că preotul rus care locuiește la Sofia și slujește în biserica rusă este angajat în activități de spionaj. De aceea l-au alungat de acolo. În schimb, locuiește confortabil în Bulgaria, fără probleme. Întreb serviciul bulgar de informații: nu îi este rușine?”, a reacționat generalul Atanas Atanasov, lider al formațiunii politice „Democrați pentru o Bulgarie puternică”.

Fostul premier bulgar Kiril Petkov a declarat într-un interviu acordat acum câteva luni pentru POLITICO că țara sa trebuie să elimine agenții Moscovei dacă speră să reușească în planul ambițios de a eradica crima organizată și corupția.

Cine este arhimandritul Vasian?

Născut Nikolai Valerievici Zmeev, la 25 martie 1975, arhimandritul Vasian are o biografie bogată, notează thegeopost.com.

În 1998, la 23 de ani, a absolvit Seminarul Teologic din Moscova, apoi, patru ani mai târziu, Academia Teologică din Moscova. A devenit călugăr în 1999, ca Vasian, în cinstea unui sfânt rus și, ulterior, a obținut toate rangurile onorifice care se conferă monahilor, fiind arhimandrit din 2016.

Pe 7 martie 2018, prin decizia Bisericii Ortodoxe Ruse, arhimandritul Vasian (Zmeev) a fost demis din funcția de reprezentant al Patriarhului Moscovei în Belarus și trimis la Sofia ca șef al bisericii ruse locale.

Scopul său a fost crearea unei zone de activități în interesul Moscovei atât în Bulgaria, cât și în Macedonia de Nord, subliniază sursa citată.

Călătorii dese în Macedonia de Nord

Astfel, arhimandritul Vasian a vizitat adesea Macedonia de Nord, cel puțin o dată pe lună în ultimul an, pe fondul invaziei ruse în Ucraina. De altfel, nu de puține ori în unele biserici din Macedonia de Nord s-au ținut rugăciuni pentru soldații ruși căzuți pe câmpul de luptă din Ucraina.

La sfârșitul lunii iunie, arhimandritul Vasian l-a vizitat, împreună cu ambasadorul Rusiei în Macedonia de Nord, pe mitropolitul Kumanovo-Osogovo Grigori. Mitropolitul Grigori este numit de presa locală drept cel mai zelos apărător al intereselor politice rusești în Macedonia de Nord.

În acest context, președintele nord-macedonean Stevo Pendarovski a avertizat asupra influenței ruse în Biserica Ortodoxă Macedoneană - Arhiepiscopia Ohrid (MOC-AO). Elementele rusești operează în Sinodul MOC-AO, iar clerul pare să nu ia în considerare acest lucru, a avertizat șeful statului nord-macedonean.

Site-ul religia.mk scrie că arhimandritul Vasian a coordonat anul trecut activitățile diplomatice ale MOC-AO, ceea ce a dus la „încetarea completă” a relațiilor cu Patriarhia Ecumenică de la Constantinopol.

Trimiterea arhimandritului Vasian la Sofia a avut loc într-o perioadă când Biserica Ortodoxă Rusă a rupt legăturile cu Patriarhia Ecumenică de la Constantinopol ca reacție la decizia acordării autocefaliei pentru Biserica Ortodoxă din Ucraina.

„Prin interzicerea intrării arhimandritului rus în țara noastră, cred că autoritățile laice macedonene au dorit în primul rând să transmită un mesaj mai direct unor episcopi macedoneni din Sinod, și anume că relațiile lor cu Biserica Ortodoxă Rusă a depășit linia roșie a imparțialității și că aceasta este deja o problemă majoră”, a comentat pentru Deutsche Welle jurnalistul și cercetătorul în domeniul religiilor Branko Gjorgevski.

Potrivit jurnalistului nord-macedonean, acțiunile arhimandritului Vasian s-au transpus mai ales în decizia MOC-AO de a nu recunoaște Biserica Ortodoxă din Ucraina. „Această decizie constituie o îndepărtare clară de Patriarhia Ecumenica și un pas de susținere a pozițiilor rusești”, afirmă Branko Gjorgevski.

Scandal la Sofia

La Sofia, unii politicieni au atras atenția asupra presiunilor exercitate de Moscova asupra Bisericii Ortodoxe Bulgare de a recunoaște MOC-AO în termenii Bisericii Ortodoxe Sârbe.

Alianța „Bulgaria Democratică” a avertizat că adoptarea unei poziții pro-sârbe și pro-ruse de către Biserica Ortodoxă Bulgară ar putea duce la complicații diplomatice grave nu numai cu alte biserici ortodoxe, ci și cu statul grec.

Vizita mitropolitului Antonie de Volokolamsk în Bulgaria, în decembrie anul trecut, a trezit suspiciuni la Sofia, unele voci atrăgând atenția asupra compromiterii țării, în condițiile în care Biserica Ortodoxă Rusă sprijină deschis vărsarea de sânge provocată în Ucraina de către Vladimir Putin.

Vizita lui Antonie, care conduce Departamentul pentru Relaţii Bisericeşti Externe al Bisericii Ortodoxe Ruse, a generat proteste la Sofia, unii manifestanți blocând accesul în Biserica Sfântul Nicolae Făcătorul de minuni. O lună mai târziu, mitropolitul Antonie s-a deplasat la Skopje, ceea ce a atras și mai mult atenția asupra activităților arhimandritului Vasian.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Ce se întâmplă? / Bombardiere strategice americane B-52H au înconjurat enclava rusă Kaliningrad de la Marea Baltică

2 Horoscop joi, 30 mai. Racii sunt prea curioşi, iar fecioarele nu se pot concentra

3 N-o să vă vină să credeți, dar acest articol a fost publicat în revista SRI...

4 VIDEO Surpriză de proporții, drona care ar fi lovit radarul din Rusia ar fi de fabricație portugheză

5 O lege mai mult decât interesantă promulgată de președintele Iohannis...