AIEA cere explicații rușilor pentru dispariția șefului centralei nucleare din Zaporojie

AIEA cere explicații rușilor pentru dispariția șefului centralei nucleare din Zaporojie

Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) a anunţat sâmbătă că încearcă să afle informaţii despre directorul general al centralei nucleare ucrainene Zaporojie, reținut de o patrulă rusă.

Igor Murașov, directorul general al centralei nucleare din Zaporojie Foto Twitter

"Am contactat autorităţile ruse şi cerem clarificări", a declarat un purtător de cuvânt al AIEA, potrivit Agerpres

O patrulă rusă l-a reţinut pe directorul centralei nucleare de la Zaporojie, Ihor Muraşov, în timp ce acesta se deplasa cu maşina de la centrală, cea mai mare din Europa, către oraşul Enerhodar, vineri, la ora locală 16:00, potrivit declaraţiilor şefului Energoatom, Petro Kotin.

Directorul Muraşov ''a fost scos din maşină, a fost legat la ochi şi dus într-o direcţie necunoscută",a spus Kotin.

Rusia nu a comentat public informaţia, scrie Reuters.

Kotin a mai declarat că s-a adresat şefului AIEA, Rafael Grossi, pentru ca acesta să ia "rapid toate acţiunile la îndemână pentru a-l elibera de urgenţă" pe Muraşov.

Kotin a scris pe contul său de Telegram că nu se ştie deocamdată ce s-a întâmplat mai departe cu Muraşov, care este ''responsabilul principal şi exclusiv pentru siguranţa nucleară şi în ceea ce priveşte radiaţiile'' la centrală, iar reţinerea sa ''pune în pericol siguranţa funcţionării celei mai mari centrale nucleare din Ucraina şi din Europa".

Totodată, Kotin le-a cerut forţelor ruse "să înceteze imediat actele de terorism nuclear faţă de managementul şi personalul" centralei Zaporojie şi să-l elibereze pe Muraşov.

Energoatom a cerut eliberarea lui Murașpv

De asemenea, președintele Energoatom a solicitat soldaților ruși și angajaților Rosatom să-l elibereze pe liderul centralei pentru a păstra o bună funcționare a centralei Zaporojie.

În aceeași ordine de idei, el a solicitat directorului general al AIEA, Rafael Grossi, și președintelui Asociației Mondială a Operatorilor Nucleari, Tom Mitchell, să intervină pentru eliberarea lui Murașov.

Centrala de la Zaporojie, cea mai mare din Europa, este ocupată de trupele ruseşti de pe 4 martie, la puţin timp după invadarea Ucrainei, şi a fost vizată în numeroase rânduri de bombardamente în ultimele luni.

Este dificil de crezut dar adevărat", a subliniat şeful AIEA, care s-a deplasat la faţa locului în septembrie şi dispune de doi experţi la Zaporojie. „Dacă se întâmplă ceva, nu vom putea blama o catastrofă nucleară, ci propria noastră inacţiune", a adăugat el.

Sursa: adevarul.ro

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Președinta” României, în tandrețuri cu Boureanu la ziua lui Botezatu

2 Rareș Bogdan, noi informații despre intrarea în spaţiul Schengen

3 Așa arată în realitate, „nefiltrată”, Loredana Groza. Botezatu pare mult mai tânăr decât ea...

4 VIDEO Jardel a ajuns la 600 de kilograme și peste doi metri

5 CEPA îl calcă-n picioare pe Macron făcându-l stupid