AIEA confirmă că Iranul îmbogăţeşte uraniu la un nivel interzis de acordul din 2015

AIEA confirmă că Iranul îmbogăţeşte uraniu la un nivel interzis de acordul din 2015

Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) a confirmat luni că Iranul a început să îmbogăţească uraniu la un nivel superior celui autorizat prin acordul încheiat în iulie 2015 cu marile puteri, transmite AFP.

'Inspectorii Agenţiei au verificat pe 8 iulie că Iranul îmbogăţeşte uraniul dincolo de 3,67%', a indicat un purtător de cuvânt al organizaţiei de la Viena, într-un comunicat.

Teheranul a anunţat în cursul zilei că a îmbogăţit uraniu la nivelul de cel puţin 4,5%, ca răspuns la reinstituirea sancţiunilor de către SUA.

În mai 2018, preşedintele american Donald Trump a denunţat unilateral acordul destinat să garanteze caracterul strict paşnic al programului nuclear iranian, sub supervizarea Agenţiei de la Viena.

Iranul a anunţat la începutul lunii mai că va încălca treptat angajamentele asumate în 2015 dacă ceilalţi semnatari nu îi vor permite să ocolească sancţiunile americane care îi sufocă economia.

Pe 1 iulie, AIEA a confirmat că Iranul depăşise uşor nivelul autorizat al stocurilor de uraniu slab îmbogăţit, stabilit la 300 kg prin acord.

Teheranul a negat constant că ar încerca să fabrice bomba nucleară, indicând luni că vizează un grad de îmbogăţire a uraniului de 5%, mult sub cel de 90% necesar în scop militar.

Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică a informat că va ţine o reuniune extraordinară pe 10 iulie, la cererea SUA, pentru a evalua derogările la acord anunţate de Teheran.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

4 Așa o fi?

5 VIDEO București 2024...