AIEA: Coreea de Nord continuă să îmbogăţească uraniu

AIEA: Coreea de Nord continuă să îmbogăţească uraniu

Agenţia Internaţională pentru Energia Atomică (AIEA) afirmă că nord-coreenii continuă să îmbogăţească uraniu, transmite DPA.

Directorul AIEA, Yukiya Amano, a citat luni în sprijinul declaraţiei sale informaţii colectate de experţi ai agenţiei.

Deşi inspectorii AIEA nu au acces în Coreea de Nord, imaginile din satelit şi documentele disponibile le-au permis să monitorizeze complexul nuclear nord-coreean de la Yongbyon, despre care se bănuieşte că produce material fisionabil pentru programul nuclear al regimului de la Phenian.

Foto: (c) Gao Haorong / AP


La reactorul cu apă uşoară, agenţia "a observat indicii ale unor lucrări de construcţie aflate în curs", a spus Amano. El a adăugat că AIEA are indicii despre "utilizarea curentă a instalaţiei de îmbogăţire prin centrifugare".

Uraniul îmbogăţit prezintă interes pentru AIEA deoarece poate fi folosit pentru armele nucleare. Reactoarele cu apă uşoară pot fi utilizate pentru obţinerea de materie primă destinată aceloraşi arme, prin scoaterea barelor de combustibil nuclear şi extragerea conţinutului de plutoniu. Amano a declarat însă că experţii AIEA nu au observat recent activităţi de reprocesare a plutoniului la Yongbyon.

Amano a actualizat informaţiile pentru consiliul director al AIEA după ce preşedintele american Donald Trump şi liderul nord-coreean Kim Jong Un nu au reuşit să ajungă la un acord privind denuclearizarea Peninsulei Coreea, cu ocazia întâlnirii lor de la Hanoi, de săptămâna trecută. Primul summit SUA-Coreea de Nord, care a avut loc în iunie anul trecut, în Singapore, a produs doar o declaraţie comună de principiu privind această intenţie. Trump a afirmat că Kim i-a promis să continue moratoriul legat de testele nucleare şi cu rachete. Washingtonul insistă însă asupra demontării întregului arsenal nuclear al Coreei de Nord. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”

4 VIDEO Trebuie să vedeți asta! / Cine o avea interesul ca tot ce poate elimina Rusia din Ucraina să fie dat doar cu pipeta?

5 Nu le zice rău Ciucă...