Ajutor american suplimentar de 100 de milioane de dolari pentru victimele cutremurului din Turcia și Siria

Ajutor american suplimentar de 100 de milioane de dolari pentru victimele cutremurului din Turcia și Siria

Risc Seismic

Anthony Blinken, a anunţat duminică, în Turcia, un ajutor suplimentar de 100 de milioane de dolari pentru persoanele afectate de cutremurul care a provocat moartea a aproape 45.000 de persoane în această ţară şi în Siria vecină, informează AFP, citată de Agerpres .

Cutremur în Turcia. FOTO Profimedia jpg

Şeful diplomaţiei americane a sosit la baza aeriană Incirlik, în sud-estul Turciei, în apropiere de oraşul Adana, venind de la Munchen, Germania, unde a participat la o conferinţă de securitate.

La Incirlik sunt staţionaţi aproximativ 1.500 de soldaţi americani, de aici fiin livrată o parte din ajutorul umanitar, inclusiv american, în zonele afectate de cutremurul cu magnitudinea de 7,8 grade produs la 6 februarie.

Blinken şi omologul său turc, Mevlut Cavusoglu, au decolat de aici, la bordul unui elicopter al forţelor armate turce, pentru a survola provincia Hatay, una dintre cele mai afectate, potrivit Anadolu.

Programul oficial al lui Blinken indică faptul că, după zbor, el se va întâlni la Incirlik cu rude ale militarilor turci afectaţi de puternicul cutremur, cu echipe de salvare americane şi cu membri ai Căştilor Albe, o organizaţie de ajutor umanitar siriană, relatează EFE.

„Ne angajăm să sprijinim”

Cutremurul este cel mai grav dezastru care a lovit Turcia . 40.689 de persoane pierzându-şi viaţa numai în această ţară, potrivit ultimelor bilanţuri.

„Când te uiţi la amploarea pagubelor, la numărul de clădiri, apartamente şi case distruse, reconstrucţia va necesita un efort uriaş, iar noi ne angajăm să sprijinim acest lucru. Adăugăm 100 de milioane de dolari pentru a-i ajuta pe cei care au nevoie disperată", a declarat Blinken.

Autorităţile turce au anunţat duminică după-amiază încetarea căutărilor , cu excepţia a două provincii unde şansele de a găsi supravieţuitori rămân mici: Karhamanmaras, unde a fost epicentrul, şi Hatay, unde şeful diplomaţiei americane a putut să constate imensitatea dezastrului.

A doua zi după cutremur, Statele Unite au desfăşurat mai multe echipe de căutare şi salvare în Turcia, aproximativ 200 de persoane, şi au deblocat o primă tranşă de 85 de milioane de dolari sub formă de ajutoare umanitare.

Întâlnire Anthony Blinken -Recep Tayyip Erdogan

SUA au pus la dispoziţie elicoptere Black Hawk şi Chinook pentru a transfera provizii. Organizaţia Naţiunilor Unite a făcut apel la ajutor internaţional pentru a strânge un miliard de dolari pentru Turcia.

Anthony Blinken se va deplasa în cursul serii la Ankara, unde se va întâlni luni cu preşedintele Recep Tayyip Erdogan. Este prima deplasare a secretarului de stat american în Turcia de când a preluat mandatul, în urmă cu doi ani. Vizita fusese programată înainte de cutremurul din 6 februarie, care a perturbat agenda.

SUA și Turcia, care sunt aliate în cadrul NATO, au o relaţie uneori turbulentă. Statele Unite recunosc însă că aliatul lor a jucat un rol constructiv în războiul din Ucraina.

Una dintre dispite se referă la potenţiala vânzare de avioane de luptă F-16 promisă de preşedintele Joe Biden Turciei, dar blocată de opoziţia din Congres; şi blocarea de către Turcia a aderării la NATO a Finlandei şi Suediei.

Blinken îşi va încheia turneul european la Atena, unde va avea luni seara şi marţi o serie de întâlniri cu autorităţile acestei ţări, rivală istorică a Turciei, dar şi parteneră în NATO.

Premierul grec, Kyriakos Mitsotakis, a declarat joi că acest cutremur "ar putea fi o oportunitate" de a redefini relaţiile până acum furtunoase dintre Atena şi Ankara.

Grecia a fost una dintre primele ţări europene care au trimis echipe de salvare în zona cutremurului

Sursa: adevarul.ro

Risc Seismic


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

4 Așa o fi?

5 VIDEO București 2024...