ALARMĂ! Cazimir Ionescu (PSD), sprijinit de Dragnea, favorit să devină preşedinte la CNSAS. Surse: „Se comportă deja ca un şef“. Dosarul Revoluţiei ar putea fi compromis!

ALARMĂ! Cazimir Ionescu (PSD), sprijinit de Dragnea, favorit să devină preşedinte la CNSAS. Surse: „Se comportă deja ca un şef“. Dosarul Revoluţiei ar putea fi compromis!

În această dimineaţă sunt programate alegeri pentru şefia CNSAS. Surse din instituţie au declarat pentru  Adevărul că favorit pentru funcţia de preşedinte este Cazimir Ionescu, propus de Liviu Dragnea la recomandarea lui Ion Iliescu. Alegerea lui Cazimir Ionescu, cercetat pentru crime împotriva umanităţii, ar pune în pericol dosarul Revoluţiei, în care acelaşi Ion Iliescu este la un pas de a fi judecat. Teoretic, PSD are o majoritate la limită.

Marţi, de la ora 10.00, va fi ales preşedintele Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS), după ce Parlamentul a votat săptămâna trecută noii membri ai Colegiului Director. Surse din interiorul instituţiei au declarat pentru "Adevărul" că cele mai mari şanse pentru şefia CNSAS le are controversatul Cazimir Ionescu, cercetat pentru crime împotriva umanităţii în dosarul Mineriadei. „La şedinţele din ultima săptămână, Cazimir Ionescu s-a comportat de parcă deja fusese ales preşedinte. A mai fost temperat de unii colegi”, au povestit surse din conducerea instituţiei pentru „Adevărul”.

Potrivit unor surse din PSD, Cazimir Ionescu este susţinut intens chiar de Liviu Dragnea. La mijloc e, de fapt, o răfuială politică între vechi tabere din PSD. Mai exact, Adrian Năstase versus Ion Iliescu, iar Liviu Drganea e de partea fostului şef de stat, care are un interes major – propria libertate - pentru a impune un om de încredere la şefia CNSAS.

De unde a plecat scandalul

Liviu Dragnea a refuzat să-l propună pentru un nou mandat în Colegiul Director al CNSAS pe istoricul Florin Abraham, unul dintre apropiaţii lui Adrian Năstase. În replică, Abraham a publicat o scrisoare deschisă în care îl critică în termeni duri pe Dragnea. Scrisoarea a fost distribuită imediat pe Facebook chiar de Adrian Năstase. "Dragnea, care e la cuţite cu Adrian Năstase, a vrut să se răzbune pe fostul premier, şi a făcut pace cu Ion Iliescu. Aşa au ajuns la varianta Cazimir Ionescu”, au explicat surse din PSD pentru „Adevărul”.

Dacă va fi ales preşedinte al CNSAS, Cazimir Ionescu ar putea fi vital pentru Ion Iliescu. "CNSAS este furnizor de arhivă pentru probatoriul ce va fi administrat în dosarul Revoluţiei”, a scris senatorul USR Vlad Alexandrescu pe Facebook, în condiţiile în care, ieri, procurorul general al României a transmis preşedintelui Klaus Iohannis cererea de urmărire penală faţă de Ion Iliescu, Petre Roman şi Gelu Voican Voiculescu în dosarul Revoluţiei, cei trei fiind cercetaţi pentru crime împotriva umanităţii. “Preşedintele CNSAS va avea un rol extreme de important în dosarul Revoluţiei. El va trimite documentele din arhiva CNSAS în instanţă. Dar oare interesul lui Cazimir Ionescu nu va fi acela de a frâna procesul, în condiţiile în care vorbim de Ion Iliescu, omul care l-a trimis la CNSAS?”, se întreabă unul dintre membrii Colegiului Director al instituţiei.

“Mâine (azi –n.r.) vor fi alegerile pentru preşedinţia Colegiului CNSAS, un adevărat test pentru membrii Colegiului. Vor rezista aceştia presiunilor PSD sau vor ceda şi îi vor da votul lui Cazimir Ionescu, aflat într-un vădit conflict de interese?”, se întreabă şi Vlad Alexandrescu.

Ce spune aritmetica

Colegiul Director al CNSAS este format din 11 oameni. Cinci sunt numiţi de PSD, doi de PNL şi câte unul de Guvern, preşedintele Klaus Iohannis, USR şi UDMR. Pe hârtie, Cazimir Ionescu are o majoritate la limită – cei cinci membri PSD plus reprezentantul Guvernului Dăncilă. Cu o menţiune importantă. Printre cei cinci membri PSD se numără şi reputatul istoric Adrian Cioflâncă, care, porivit unor surse din CNSAS, i-ar fi ostil lui Cazimir Ionescu. „Mi-e greu să cred că Adrian Cioflâncă va vota o pesoană acuzată de crime împotriva umanităţii”, spun surse din instituţie. Pe de altă parte, alţi membri ai CNSAS se întreabă: „Dacă a acceptat să fie propus de PSD, nu va vota aşa cum îi va cere Dragnea?”. În 2012, la precedentul mandat, Adrian Cioflâncă a fost propus de PDL.

În CNSAS se mai vorbeşte despre un scenariu: reprezentantul UDMR, Ladislau Csendes, să voteze aşa cum îi va cere partidul, în condiţiile în care UDMR şi PSD colaborează exemplar în Parlament.

L-a făcut pe Gelu Voican Voiculescu şef la Institutul Revoluţiei

Gelu Voican Voiculescu, cercetat şi el pentru crime împotriva umanităţii, a fost ales vineri director al Institutului Revoluţiei Române din Decembrie 1989, insituţie subordonată Senatului. Surse interne au declarat pentru „Adevărul“ că fostul director, Claudiu Iordache, a fost schimbat după o acţiune în forţă dirijată chiar de Cazimir Ionescu, membru în conducerea Institutului alături de Ion Iliescu, Răzvan Theodorescu şi alţii. „Să ne lase funcţia de director liberă, să ne putem vedea de treabă“, a cerut Cazimir Ionescu, potrivit stenogramelor obţinute de „Adevărul".

Gelu Voican Voiculescu este implicat şi el în dosarul Revoluţiei, alături de Ion Iliescu şi Petre Roman, deci alegerea tovarăşului său, Cazimir Ionescu, în fruntea CNSAS l-ar putea avantaja la proces.Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Cine era femeia găsită moartă într-un geamantan, în Oradea

2 Nea ăsta e comisarul de poliție Cosmin Popovici, cu apartament în Spania și nenumărate proprietăți în țară / Nu poate justifica 1,3 milioane lei

3 Andrei Caramitru / Ghinea, Barna, Drulă și Moșteanu. Cam ăștia. Plus Cioloș. Trebuie să plece…

4 Posibil război civil în Ucraina și un nou pas al Rusiei spre Gurile Dunării, două dintre consecințele înghețării ostilităților în țara vecină

5 Foarte interesante amănunte...