ALARMĂ! Dăncilă ÎNGROAPĂ educația și marile investiții ca să intre-n turul 2! Banii, direcționați către baronii locali prin controversatul PNDL prin care se construiesc podețe și se asfaltează ulițe!

ALARMĂ! Dăncilă ÎNGROAPĂ educația și marile investiții ca să intre-n turul 2! Banii, direcționați către baronii locali prin controversatul PNDL prin care se construiesc podețe și se asfaltează ulițe!
 
Ministerul de Finanțe a anunțat, marți dimineața, oficial, cifrele rectificării bugetare. Astfel, ministerele de la care Guvernul vrea să taie bani sunt: Ministerul Transporturilor (-128,8 milioane lei), Ministerul Fondurilor Europene (-681,9 milioane lei), Ministerul pentru Mediul de afaceri, Comerț și Antreprenoriat (-243 milioane de lei), Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (- 310,4 milioane de lei), Ministerul Cercetării și Inovării (- 369,1 milioane lei), Ministerul Educației Naționale (- 1,03 miliarde lei), Secretariatul General al Guvernului (-143,6 milioane lei), relatează G4Media.ro.

Pe de altă parte, ministerul de finanțe anunță că vor fi suplimentate fondurile cu 1,5 miliarde de lei pentru PNDL, programul național de dezvoltare rurală. PNDL este un fond destinat în primul rând baronilor și împărțit pe criterii clientelare pentru a cumpăra bunăvoința baronilor locali. Totodată, ministerul de finanțe anunță că s-a majorat cu 400 milioane lei pentru plafonul de împrumuturi/ trageri pentru unitățile administrativ teritoriale.

Reamintim ca primarii, indiferent de culoarea politica, au criticat dur guvernul Dăncila în ultimul an pentru că le-a tăiat bugetele, iar premierul, confruntat cu o adevarata revoltă în partid, le-a promis primarilor PSD că la rectificare la va da înapoi o parte din banii luati la inceputul anului prin legea bugetului. În plus, Guvernul dă bani baronilor locali cu câteva luni înaintea alegerilor prezidențiale, când premierul Dăncilă, candidatul PSD la prezidențiale, are nevoie de mobilizarea bazei partidului.

Eșecul guvernului Dăncila în atragerea fondurilor europene și în realizarea de mari investiții e consfințit de rectificarea bugetară anunțată marți dimineața de Ministerul Finanțelor. Astfel, Ministerul Fondurilor Europene pierde 6,8 miliarde de lei, bani ce ar fi trebuit folosiți la cofinanțarea marilor proiecte, în timp ce Transporturile, Educația, Cercetarea, Agricultura ori Comerțul pierd și ele miliarde de lei.

De remarcat tăierile drastice de la buget la Educație și Cercetare, în condițiile in care guvernul Dancilă și PSD au promis investiții masive în domeniu. Rămasă fără ministru, Educația devine cenușăreasa rectificării, cu o pierdere de peste un miliard de lei.

Alte măsuri importante anunțate în proiectul de ordonanță:

Proiectul de OUG prevede taxarea suplimentară a tichetelor cadou primite de angajati, din care vor fi scăzute contribuțiile sociale

Crește semnificativ pretul țigărilor prin majorarea accizei de la 483,74 lei/1.000 țigarete la 503,97 lei/1.000 de țigarete.

Vor fi tăieri de posturi în administrație: diminuarea numărului de posturi aferente cabinetului secretarului de stat, subsecretarilor de stat și asimilaților acestora din cadrul ministerelor și aparatului de lucru al Guvernului, precum și cele aferente cabinetului conducătorului de organ de specialitate al administraţiei publice centrale cu rang de secretar de stat.

Guvernul îngheață orice angajare în administrație: suspendă ocuparea prin concurs sau examen a posturilor vacante sau temporar vacante din instituţiile şi autorităţile publice

Guvernul taie toate abonamentele de telefonie mobilă pentru bugetari, cu excepția demnitarilor
Teodorovici propune creșteri de salarii la Ministerul Finanțelor și ANAF, invocând o presupusă discriminare a angajaților față de alți bugetari

Vor fi taxate suplimentar băuturile cu conținut mare de zahăr. Din această acciză plus creșterea accizei la tutun, guvernul speră să obțina 481,7 milioane lei

Redăm integral comunicatul Ministerului de Finanțe:

”Ministerul Finanțelor Publice a elaborat proiectul rectificării bugetare și asigură respectarea limitei de 2,76% a deficitului bugetar.

Produsul intern brut s-a majorat la 1031 miliarde lei, față de 1022,5 miliarde lei cât s-a estimat la fundamentarea bugetului pe acest an.

Proiectul rectificării bugetare asigură sumele necesare pentru plata pensiilor și a salariilor.

De asemenea, sunt asigurate sumele necesare pentru proiectele de investiții aflate în derulare, în timp ce sunt reduse sumele alocate instituțiilor cu un grad scăzut de utilizare a banilor alocați.

Totodată, se asigură suma de 135 milioane lei pentru finalizarea procesului de restituire a taxei speciale pentru autoturisme şi autovehicule, a taxei pe poluare pentru autovehicule, a taxei pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule şi a timbrului de mediu pentru autovehicule, reprezentând accesoriile ramase la suma restituită (dobânzi).

Se vor aloca 500 milioane lei pentru înlăturarea efectelor calamităților naturale produse în acest an.

Bugetele locale cresc cu 4,4 miliarde lei, astfel:
2,9 miliarde de lei pentru echilibrare. Din această sumă, se prevăd în sumă globală 1,5 miliarde lei, urmând ca diferența să se aloce ulterior prin hotărâre de Guvern

1,5 miliarde de lei pentru PNDL

Totodată, s-a majorat cu 400 milioane lei pentru plafonul de împrumuturi/ trageri pentru unitățile administrativ teritoriale.

De asemenea, plafoanele de contractare acordate din disponibilitățile contului general al Trezoreriei Statului pentru finanțarea proiectelor de investiții în cadrul Fondului de Dezvoltare și Investiții, se stabilesc în sumă de 10 miliarde de lei.

Diminuările au fost operate de la Ministerul Transporturilor (-128,8 milioane lei), Ministerul Fondurilor Europene (-681,9 milioane lei), Ministerul pentru Mediul de afaceri, Comerț și Antreprenoriat (-243 milioane de lei), Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (- 310,4 milioane de lei), Ministerul Cercetării și Inovării (- 369,1 milioane lei), Ministerul Educației Naționale (- 1,03 miliarde lei), Secretariatul General al Guvernului (-143,6 milioane lei).

La instituțiile la care au fost diminuate creditele bugetare, nu au fost diminuate corespunzător și creditele de angajament, astfel încât să nu fie afectat procesul de contractare a proiectelor finanțate din fonduri europene precum și a lucrărilor de investiții. Diminuarea referindu-se doar la creditele bugetare (cash).

Proiectul rectificării bugetare este publicat pe site-ul MFP.”


Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 ULTIMA ORĂ Schimbare de trend în sondajele din București! Scade brusc procentul indecișilor!

2 Autostrada Sibiu-Pitești: A fost scos la licitație primul tronson peste Carpați. Pe secțiunea Cornetu -Tigveni…

3 „Era împreună cu Mihaela Rădulescu la sediul PD. A dat-o Berceanu afară din curte” / Prima amintire a lui Băsesc…

4 Cum se stă. Ultimele cifre și calcule din taberele principalelelor partide

5 Document-BOMBĂ! Avocatul general al CJUE arată că înființarea Secției Speciale PSD încalcă legislația UE!