ALARMĂ! Guvernul introduce astăzi o Ordonanță prin care va legaliza furtul banilor prin licitații publice fraudate! Amănunte CUTREMURĂTOARE!

ALARMĂ! Guvernul introduce astăzi o Ordonanță prin care va legaliza furtul banilor prin licitații publice fraudate! Amănunte CUTREMURĂTOARE!

Risc Seismic

Cei care au deturnat puterea politică în România la sfârșitul anului 2016 au decis să emită în cele din urmă o Ordonanță de Urgență privind achizițiile publice, cu următoarele metode ”legale” de favorizare a furtului, metode introduse de-acum în legislația română privind achizițiile publice.

Scopul lor e clar: Să facă legal și ușor furtul banilor prin licitații publice fraudate!

● Metoda de favorizare a furtului # 1
Curtea de Conturi nu mai poate investiga nicio procedură de licitație publică înainte de semnarea contractului. Așadar, accesul al furnizorilor ”agreați” la avansurile de plată nu mai poate fi blocat, indiferent de neregulile din procedura de achiziție publică. Observație: șeful agenției a fost recent schimbat, nominalizarea (politică) fiind pentru o persoană care este loială partidului de guvernământ.

● Metoda de favorizare a furtului # 2
Autoritatea Consiliului Național de Soluționare a Contestațiilor (CNSC) se limitează strict la deciziile privind contestațiile depuse de ofertanți care se referă numai la propriile oferte, nu la ofertele altor ofertanți sau la procedura de licitație. Observație: CNSC funcționează ca o instanță judecătorească, unde deciziile privind contestațiile la procedurile de achiziții publice sunt luate de judecători (parte a sistemului judiciar).

● Metoda de favorizare a furtului # 3
Modificările "neesențiale" ale contractelor de achiziții publice, pe parcursul derulării contractului, nu mai pot constitui un motiv pentru anularea contractului și reluarea procedurii de licitație publică. Termenul "neesențial" este, desigur, nedefinit. Acest lucru va permite autorității contractante să extindă contractele existente, chiar și în cazurile în care adăugirile la scopul proiectului (proiecte în lanț) ar necesita, în mod normal, licitații publice separate.

● Metoda de favorizare a furtului # 4
În situațiile de urgență, autoritatea contractantă poate semna contractul înainte de începerea procedurii de licitație publică. O metodă tipică de furt: (1) întârzie licitației până când achiziția devine urgentă, (2) invocă urgența pentru atribuirea directă a contractului oricui dorești, (3) începe apoi procedura de achiziție publică, care devine o formalitate inutilă. *

● Metoda de favorizare a furtului # 5
Nici o notificare de atribuire nu va fi făcută publică înainte de semnarea contractului, astfel încât concurenții să nu știe că au pierdut licitația până când contractul nu este semnat cu câștigătorul, prin urmare nu pot depune contestații cu privire la greșelile de evaluare a ofertelor înainte de semnarea contractului, ceea ce face ca aceste contestații să fie inutile.

● Metoda de favorizare a furtului # 6
Se elimină notificarea preliminară privind viitoarele licitații publice, ceea ce înseamnă că ofertanții interesați nu pot avea niciun indiciu prealabil că va fi lansată o licitație publică. Acest lucru va da, bineînțeles, un avantaj major ofertanților "agreați", care au fost informați ”discret” despre ofertă sau care au "ajutat" autoritatea contractantă să scrie Caietul de Sarcini. De asemenea, eliminarea notificării preliminare blochează posibilitatea ofertanților interesați de a depune contestații cu privire la particularitățile procedurilor de licitație anunțate (obiect, cerințe de calificare, termene, etc.) *

● Metoda de favorizare a furtului # 7
Orice ofertant poate prezenta numai două solicitări de clarificare înainte de termenul limită de depunere a ofertelor. Deci, dacă cele două clarificări ale autorității contractante conțin răspunsuri discutabile, ele nu pot fi urmate de cereri suplimentare de clarificare depuse de ofertanți.

● Metoda de favorizare a furtului # 8
Orice ofertant care depune o contestație cu privire la procedura de licitație trebuie să plătească o garanție de 2% din bugetul estimat al licitației, dar nu mai puțin de 6.000 Euro și nu mai mult de 200.000 Euro. Evident, aceasta este o modalitate de a descuraja orice ofertant să depună contestații privind procedura de licitație publică.

● Metoda de favorizare a furtului # 9
CNSC nu mai poate participa la evaluarea ofertelor depuse. Evaluarea va fi efectuată numai de către autoritatea contractantă, în cadrul unei proceduri accelerate, etapele evaluării fiind reduse de la 15 la 4. Aceasta deschide calea unor evaluări subiective care nu pot fi verificate de CNSC.

● Metoda de favorizare a furtului # 10
DE NECREZUT! Ofertele privind proiectele finanțate prin fondurile de coeziune ale Uniunii Europene vor fi scoase din competența CNSC. Așadar, obiectivul principal al noii scheme de fraudare a licitațiilor publice planificate pare să fie banii de la Uniunea Europeană!

● Metoda de favorizare a furtului # 11
Bugetul anual de achiziții al autorităților contractante care au un astfel de buget anual de sub 27 de milioane de euro a fost eliminat. Aceasta înseamnă că ofertele care nu au fost finalizate până la sfârșitul anului bugetar nu vor mai fi anulate și relansate, ci vor continua până la atribuirea contractului. Acest lucru va permite autorităților contractante să lanseze licitații cu termene scurte în timpul sezonului de vacanță din Decembrie, atunci când mulți ofertanți interesați nu vor putea să prezinte oferte, iar evaluarea ofertelor firmelor ”agreate” va continua (și se vor semna contractele) în primele luni ale anului următor. *

● Metoda de favorizare a furtului # 12
Aplicabilitatea procedurilor de atribuire directă va fi extinsă, iar pragul valorii proiectului va fi ridicat. În acest mod, autoritățile contractante vor putea folosi mai des procedurile de achiziții prin negocieri directe, fără nici o licitație publică. Acest lucru va permite mai multor autorități contractante să atribuie contracte de achiziții publice oricui doresc. *

● Metoda de favorizare a furtului # 13
Orice autoritate de control (inclusiv CNSC sau Curtea de Conturi) nu mai poate investiga cazurile în care un proiect mai mare este împărțit în proiecte mai mici, fiecare cu bugete sub pragul de atribuire directă. Acest lucru va permite autorităților contractante să extindă mai ușor contractele cu atribuire directă (fără nicio licitație) cu mult peste pragul permis pentru proiectele care ar fi solicitat în mod normal o procedură de licitație publică.

● Metoda de favorizare a furtului # 14
CNSC va fi limitată să aibă sesiuni de soluționare a contestațiilor numai de două ori pentru fiecare procedură de licitație publică, indiferent de numărul contestațiilor depuse. Aceasta va avea drept consecință inevitabil decizii de evaluare superficială și sumare ale contestațiilor depuse de ofertanți.

● Metoda de favorizare a furtului # 15
CNSC este acum mandatată să verifice aleatoriu 15% din procedurile de licitație publică în fiecare an (chiar și atunci când nu au fost depuse contestații). De acum încolo, CNSC va fi mandatate să verifice aleator doar 10% (anul curent) și 5% (anul viitor) din procedurile de licitație publică.

● Metoda de favorizare a furtului # 16
Controalele de conformitate Ex-ante efectuate pentru fiecare licitație publică de către CNSC vor fi expeditive și vor fi emise în termen de numai 3 zile, astfel încât nu va mai putea fi efectuată nicio documentare detaliată înainte de publicarea anunțul de licitație publică.

* INSTRUMENTELE POLITICIENILOR CORUPȚI
Furtul cât mai substanțial din fonduri publice este cel mai prețios vis al politicienilor corupți. Iar visurile se transformă adesea în realitate, ca în România, unde cei care au câștigat alegerile cu promisiuni populiste au deturnat 40% din toate achizițiile publice (miliarde de euro pe an) care sunt fraudate, într-un mod sau altul!

Cum funcționează instrumentele de furt public ale acestor infractori?

● Depunerea ofertelor în licitațiile publice. Cerințele de calificare sunt configurate astfel încât să se potrivească doar unui singur ofertant, care de obicei a scris Caietul de Sarcini și l-a dat angajaților corupți din autoritatea contractantă, cu o plată sau promisiune anticipată de mită (uneori poate fi utilizată și metoda participantului ”mână moartă”, ca să nu fie licitația doar cu un singur ofertant)

● Atribuirea de contracte de achiziții publice fără licitație, deoarece procedura de achiziții publice este întârziată până când se pot invoca "circumstanțe urgente", permițând oficialilor corupți să negocieze direct cu un singur furnizor, contra unei mite, plătite în avans sau de-a lungul derulării proiectului

● Împărțirea contractelor în bucăți de 30.000 de euro (bunuri și servicii) sau în bucăți de 100.000 de euro (lucrări publice), care le permite autorităților contractante să atribuie legal contracte în mod direct oricărei firme care o doresc funcționarii corupți. Contra unei mite substanțiale, bineînțeles.

*** Guvernul ar putea adopta azi un proiect de limitare a transparenței procesului de achiziții publice

Guvernul ar putea adopta azi un proiect care propune limitarea transparenței procesului de achiziție publică prin eliminarea comunicării rezultatelor parțiale ale acestora.

Eugen Teodorovici a susținut miecuri, la Palatul Victoria, o declarație de presă însoțită de o prezentare în care se vorbește despre “reducerea numărului contestațiilor care pot bloca începerea derulării contractului" și scurtarea timpului pentru atribuirea contractului de achiziție.

“Era o practică foarte nocivă de a comunica la fiecare la fiecare etapă din procesul de achiziție publică rezultatele acelei etape. Asta făcea ca de fiecare dată firmele interesate de a contesta, făceau contestații. Pentru a elimina această situație care ducea la foarte multe luni și ani de întârziere se comunică rezultatul atribuirii contractului la final”, a spus ministrul Finanțelor.

Risc Seismic


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

2 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

3 De citit...

4 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

5 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”