ALARMĂ! Importul de gaze rusești a EXPLODAT! Credeți că e întâmplare?

ALARMĂ! Importul de gaze rusești a EXPLODAT! Credeți că e întâmplare?

ALARMĂ! Importul de gaze rusești a EXPLODAT! Credeți că e întâmplare? Avalanșa de acte normative menite a descuraja producția și subvenționa consumul, adoptate anul trecut de guvern și Parlament, își face efectul mai rapid decât credeau guvernanții, înainte chiar de adoptarea OUG 114. Astfel, importul de gaze naturale din Rusia din luna noiembrie 2018 s-a majorat cu 45% față de perioada similară a anului precedent, ajungând la un volum de 1,83 TWh, dezvăluie  Profit.ro .

Prețul de import a crescut la rândul său cu 40%, arată ultimele date publicate de Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE).

De ce este important? În urma adoptării mai multor acte normative care au majorat impozitarea în domeniul upstream (modificarea formulei de calcula a redevenței, legea de aprobare a OUG 7 din 2013 prin care a fost mărit și permanentizat impozit suplimentar, legea offshore etc) și a plafonării prețului la gaze la 68 lei/MWh (prin OUG 114), companiile autohtone au avertizat că nivelul producției interne se va reduce considerabil.

Pe lângă declinul natural al producției, presiunea pe costuri, impusă de impozitarea majorată, și pe venituri, creată de plafonarea prețului gazelor, vor face ca mai multe zăcăminte să devină nefezabile din punct de vedere economic.

Implicații: În plus, ca urmare a evoluției legislative, operatorii din Marea Neagră și-au amânat adoptarea deciziei finale de investiție pe termen nedeterminat. Marți, Manfred Leitner, membru al board-ului OMV responsabil cu operațiunile downstream, a declarat că lipsa politicilor fiscale și de reglementare adecvate din România a descurajat grupul austriac OMV, prin subsidiara sa românească OMV Petrom, în a lua decizia finală de investiție în proiectul offshore de producție de gaze Neptun Deep.

Astfel, în absența unei diminuări a consumului intern, devine inevitabilă o majorare considerabilă a importului de gaze. Dacă în noiembrie 2017, România a importat aproximativ 1,26 TWh la un preț de 87 de lei/MWh, în perioada similară a anului trecut, volumul a crescut la 1,82 TWh, iar prețul, la 122,15 lei. Raportate la importurile din luna octombrie ale anului trecut, de 765 GWh, cele din noiembrie s-au majorat cu 144%. Prețul, în schimb, a scăzut cu 4 lei/MWh. Interesant este că, în decembrie, în momentul adoptării OUG 114, prin care a fost plafonat prețul gazelor la 68 lei/MWh, consilierul de stat Darius Vâlcov a justificat introducerea acestuia prin faptul că producătorii vând gaz operatorilor economici afiliați la 41 de lei/MWh, ceea ce arată că nivelul costurilor de producție al acestora este redus. 

Potrivit ANRE însă, în noiembrie, au fost livrate 3,45 TWh în baza contractelor de vânzare-cumpărare încheiate între operatori economici afiliați, iar prețul mediu ponderat aferent acestora a fost de 86,47 lei/MWh, cu aproape 20 de lei peste prețul plafonat pentru acest an. Prețul perceput operatorilor afiliați este doar cu 2 lei sub cel mediu înregistrat în luna noiembrie pe Bursa Română de Mărfuri (BRM), de 88,78 lei/MWh. Iar acesta ar putea fi doar începutul, pentru că de la 1 ianuarie a intrat în vigoare și OUG 114.


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

4 Nu le zice rău Ciucă...

5 „Lebăda neagră”, noul trend pe internet după prăbușirea podului din Baltimore. Ce teorii ale conspirației circulă pe rețelele sociale