ALARMĂ! Nicolicea a MODIFICAT legea! Preşedintele NU mai poate organiza un referendum pe tema Justiţiei.

ALARMĂ! Nicolicea a MODIFICAT legea! Preşedintele NU mai poate organiza un referendum pe tema Justiţiei.

E oficial. Preşedintele nu mai poate organiza un referendum pe tema Justiţiei. Eugen Nicolicea a propus modificarea Legii referendumului! Preşedintele Comisiei Juridice a Camerei Deputaţilor, Eugen Nicolicea, a organizat azi o dezbatere pe tema modificării Legii referendumului. Adevărul a scris ieri că, în spatele dezbaterii, PSD ascunde intenţia de a interzice prin lege ca preşedintele să declanşeze un referendum pe teme ce ţin de Justiţie. Iniţiatorii propunerii legislative sunt deputaţii PSD Eugen Nicolicea, Oana Florea, Alexandru Bălănescu, Iulian Iacomi.

Eugen Nicolicea (PSD), presedinte Comisiei Juridice din Camera Deputatilor, a prezetat miercuri o initiativa legislativa prin care vor fi restranse drepturile presedintelui Romaniei pentru organizarea unui referendum pe probleme de interes national. Proiectul de lege prevede faptul ca nu se poate organiza un referendum daca textul propus "tine de competenta exclusiva a Parlamentului" sau daca problema prezentata impune revizuirea Constitutiei. Practic, presedintele va putea intreba populatia daca considera ca legislatia intr-un anumit domeniu, cu exceptia celor prevazute de Constitutie, ar trebui modificata, insa nu poate scrie in textul propus sensul in care legea ar trebui modificata, a explicat un jurist pentru HotNews.ro.

Potrivit proiectului de lege, referendumul organizat pentru probleme de interes national va avea caracter consultativ si va fi organizat la cererea presedintelui. In actuala forma, referendumul national privind revizuirea Constitutiei, demiterea Presedintelui Romaniei sau cel pe probleme de interes national nu au un caracter specificat de textul legii.

Proiectul de lege prevede ca nu se poate organiza un referendum daca textul propus pentru a fi suspus consultarii “tine de competenta exclusiva a Parlamentului” (chestiuni care tin de adoptarea unor legi) sau daca contravine dreptului international sau principiilor statutare ale Consiliului Europei (democratia, drepturile omului si preemineta dreptului – statul de drept.)”.

Initiativa legislativa adauga la textul art. 8 al actualei legislatii privind demiterea Presedintelui faptul ca “rezultatul acestuia este obligatoriu”.

Aşa cum a scris Adevărul  încă de ieri, Eugen Nicolicea vrea să îngrădească dreptul preşedintelui de a organiza un refrendum.

Formularea actuală a legii, permite preşedintelui să declanşeze un referendum "cu privire la probleme de interes naţional", tot el fiind cel care decide ce e de interes naţional. Practic, formularea actuală oferea preşedintelui libertate totală în alegerea temelor pentru referendum. Eugen Nicolicea vrea să îngrădească libertatea preşedintelui şi propune modificare Legii în forma următoare: "Nu pot face obiectul referendumului problemele fiscale, cele cu caracter internaţional, amnistia şi graţierea" (vezi foto 1).

Aşadar, după modificările lui Nicolicea, preşedintele nu va mai putea organiza un referendum pe tema Justiţiei. "Nu cred că trebuie să mă bănuiţi de ceva subversiv la adresa preşedintelui. La această iniţiativă se lucrează de mai mult timp, numai că, între timp, preşdintele a anunţat că declanşează un referendum. Atunci eu am stopat depunerea proiectului ca să nu se interpreteze că are vreo legătură cu preşedintele. Am reluat discuţia cînd preşedintele a spus că o lasă mai moale cu referendumul. Eu nu ştiu ce înseamnă mai moale", a motivat Nicolicea demersul.

Deputatul PSD susţine că modificările propuse de el nu se aplică la referendumul anunţat de preşedintele Klaus Iohannnis. "Dacă această lege ar ieşi mâine, nu se poate aplica 12 luni de la adoptare. Aşa a spus Curtea Constituţională", a spus Eugen Nicolicea. Problema e că, după un an de la intrarea în vigoare a acestei legi, preşedintele nu va mai putea cere vreun alt referendum pe tema Justiţiei. Practic, PSD anulează o armă politică importantă pe care o are şeful statului în acest moment.

De asemenea, forma propusă de Nicolicea mai spune: "Nu se poate organiza un referendum dacă textul propus pentru a fi supus referendumului ţine de competenţa exclusivă a Parlamentului (vezi foto 2)". Însă formularea este mult prea laxă din punct de vedere juridic. Cine stabileşte ce e de interesul Parlamentului? "CCR va decide asta", a răspuns Nicolicea, însă Curtea nu stabileşte ce probleme pot fi supuse unui referendum.

 „Dezbaterile se vor concretiza în propuneri de modificare şi completare a propunerii legislative privind Legea nr.3/2000 privind organizarea şi desfăşurarea referendumului“, arată textul invitaţiei. Dezbaterea a fost organizată pe repede-nainte: invitaţia este datată 20 martie, în condiţiile în care discuţiile sunt programate pentru 22 martie.

În urmă cu o lună, PSD a avizat favorabil intenţia preşedintelui de a organiza un referendum pe tema Justiţiei, însă a pus patru condiţionări. Exact acele condiţionări sunt şi temele propuse acum spre dezbatere de Nicolicea.

„Intenţia este clară: să restrângă preşedintelui domeniile în care poate chema poporul la referendum. În avizul pe care Parlamentul l-a dat preşedintelui Iohannis pentru organizarea referendumului pe Justiţie, PSD a ridicat patru probleme. Aceleaşi probleme sunt propuse acum spre dezbatere de Nicolicea. Repet, intenţia este ca preşedintele să nu mai poată organiza referendum pe probleme ce ţin de Justiţie. PSD i-a dat avizul, iar acum modifică legea“, a spus Elenina Nicuţ pentru „Adevărul“.






Citește și:

populare
astăzi

1 Horoscop vineri, 3 mai 2024. Cei din zodia Berbec fac o schimbare în viață, iar Scorpionii ignoră sfatul partenerului

2 Schimbarea importantă făcută de Loteria Română în Săptămâna Mare

3 VIDEO Cea mai mare afacere a Securității / „Era o adevărată fabrică de bani. Nu știu dacă mai era cineva în România acelor ani care să câștige atât de m…

4 Ucraina contraatacă și face ravagii pe tronsonul de cale ferată Moscova–Kursk

5 S-a dat „liber la Rusia”? / „Sunt deja țări care au furnizat Ucrainei aceste arme fără condiții”