ALARMĂ! Ședința de Guvern a fost devansată pentru marți! Pericol de adoptare a OUG pentru amnistia și grațierea lui Dragnea!

ALARMĂ! Ședința de Guvern a fost devansată pentru marți! Pericol de adoptare a OUG pentru amnistia și grațierea lui Dragnea!

ALARMĂ! Ședința de Guvern a fost devansată pentru marți! Pericol de adoptare a OUG pentru amnistia și grațierea lui Dragnea! Ședința guvernului Dăncilă de săptămâna viitoare a fost devansată și va avea loc marți, 17 iulie, au declarat pentru  G4Media.ro  surse din PSD. De obicei, ședințele executivului au loc miercuri sau joi. Nu e clar la acest moment de ce a fost mutată ziua ședinței, dacă are legătură cu presiunile lui Liviu Dragnea asupra premierului Dăncilă pentru a adopta o ordonanță de urgență pentru amnistie și grațiere.

Precedenta ședință de Guvern a avut loc joi, 12 iulie.

Guvernul Dăncilă mai poate adopta ordonanțe de urgență doar până pe 19 iulie, când se încheie sesiunea extraordinară a Parlamentului.

Reamintim că liderul PSD forțează din nou adoptarea unei ordonanțe de urgență pentru amnistie și grațiere, după cum au declarat pentru G4Media.ro surse din partid, dar la acest moment premierul Viorica Dăncilă se opune și a amenințat chiar cu demisia.

Iata in ce zile au avut loc sedintele de guvern din ultimele doua luni, conform agendei oficiale de pe site-ul Executivului:

joi, 12 iunie
joi, 5 iunie
joi, 28 iunie
joi, 21 iunie
miercuri, 13 iunie
vineri, 8 iunie

Dan Tăpălagă pe G4Media.ro : Vor accepta Dăncilă și Toader să semneze amnistia și grațierea lui Dragnea?

Acum înțelegem mai bine ce a vrut să spună Liviu Dragnea miercuri seara când, aproape inexplicabil, a ieșit la Antena 3 într-un moment când toată lumea era cu ochii pe semifinala Croația-Anglia, pentru a soma Guvernul să acționeze cu mai mult curaj. Din informațiile publicate vineri în exclusivitate de G4Media.ro, în ultima săptămână liderul PSD a crescut teribil presiunea asupra premierului Viorica Dăncilă pentru a o convinge să semneze o ordonantă de urgență cu măsuri de amnistie și grațiere menite să-l scape definitiv de dosare, anchete, condamnări.

OUG-ul a devenit vital pentru Dragnea în momentul în care a realizat că nu mai are timp, că trebuie să acționeze rapid și că i-au mai rămas doar câteva zile până la sfârșitul sesiunii parlamentare, care se încheie joia viitoare, pe 19 iulie. Cum de ne-am întors fix în momentul ianuarie 2017 cu OUG 13 din nou în brațe? Ce a schimbat dinamica asaltului împotriva Codului Penal și legilor justiției care se derula încet, dar implacabil, prin proceduri parlamentare?

De ce Liviu Dragnea nu s-a mai mulțumit cu dezincriminarea abuzului în serviciu operată deja prin Codul Penal? Cum se explică vria în care a intrat în ultimele zile liderul PSD, nervozitatea și agresivitatea lui? L-am văzut cu toții dezlănțuit împotriva tuturor, semnalizând disperat către americani să negocieze puțin cu el, altfel le face harcea-parcea legea pentru gazele offshore.

Dragnea nu mai are timp. A crezut că o poate rezolva în Parlament, după ce cu guvernul nu i-a ieșit nicicum. Din derularea evenimentelor în Parlament, cu toate căile de atac ulterioare utilizate din plin de opoziție, a înțeles însă că există riscul major ca Înalta Curte să-l condamne definitiv înainte ca modificările salvatoare la Codul Penal să intre în vigoare.

Curtea Constituțională a dat termen abia prin septembrie, iar dacă mai adăugam aici procedura revizuirii și riscul ca ALDE să trădeze PSD în toamnă rezultă că sunt puține șanse ca Dragnea să fie salvat prin modificările operate prin proceduri parlamentare.

Ca în orice democrație, intervin mecanisme de verificare și control care mănâncă exact din timpul de care liderul PSD nu mai dispune. Să nu uităm apoi că votul la Codul Penal a trecut și așa la limită, cu doar trei voturi peste minimul necesar. Mai poate conta pe majoritatea asta șubredă dacă Codul Penal se întoarce la revizuire? Evident că Liviu Dragnea nu e prost, cum singur a constatat în gura mare deunăzi. A văzut și el toate astea. Dragnea este decât infractor, dar prost nu e.

Pe lângă toate astea, vin tare din spate toate celelalte dosare: Tel Drum, plus alte două redeschise recent.

În concluzie, în următoarele câteva zile se va duce o bătălie teribilă. Dragnea se va lupta să-i convingă pe Dăncilă și Toader să apese cât mai repede butonul roșu. Un OUG de aministie și grațiere ar acționa ca o bombă nucleară, spulberând orice anchetă sau judecată în curs, fără posibilitatea de a mai repara ulterior răul odată făcut. OUG-ul, chiar dacă stă în vigoare un singur minut, va continua să producă efecte deoarece în penal se aplică principiul legii mai favorabile, care retroactivează. Dragnea mai are timp până joia viitoare.

Potrivit informațiilor obținute de G4Media.ro, Guvernul și-a devansat pentru ziua de marți ședinta de săptămâna viitoare, care de regulă se ține în zilele de miercuri sau joi. Nu este clar în acest moment dacă mutarea premierului Dăncilă este făcută să-l ajute pe Dragnea sau dimpotrivă, să închidă subiectul OUG.

Având în vedere că Viorica Dăncilă nu este protejată de imunitate parlamentară, ar fi dificil de înțeles de ce s-ar expune unor riscuri atât de mari, salvând un om prin OUG și comițând astfel un îngrozitor abuz. Nici în privința lui Tudorel Toader, oricâte compromisuri a făcut până azi, nu văd de ce și-ar pune pielea în băț pentru un dublu condamnat penal. Mai ales că Tăriceanu a dat deja toate semnalele posibile că nu susține OUG.

Reputație nu mai prea au de apărat nici Tudorel Toader, nici premierul Dăncilă. Dar nu le va fi ușor să mai scoată capul în lume după ce vor fi aruncat în aer o țară întreagă. Merită?



Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 Citiți și voi cine s-a prezentat la prima recrutare de soldați organizată de MAPN în 2024

3 „Dacă voiai să câștigi nu era suficient doar să-ți petreci câteva ore cu un bărbat”

4 VIDEO Priviți aceste imagini apocaliptice cu pădurea care oferea protecție militarilor ucraineni în fața dronelor rusești...

5 Expert despre porcăria comisă de E.ON: Este o înșelătorie, oamenii nu au ce să facă pentru că nu mai există concurență