ALARMĂ Procurori amenințați cu neplata salariilor dacă vor suspenda activitatea!/SURSE

ALARMĂ Procurori amenințați cu neplata salariilor dacă vor suspenda activitatea!/SURSE

SURSE Procurori amenințați cu neplata salariilor dacă vor suspenda activitatea. Prim-procurorul de pe lângă Tribunalul Dolj, Marin Rogoveanu: Procurorii nu pot declanșa grevă, le-am adus la cunoștință prevederile legale. N-au fost presiuni.

Prim-procurorul de pe lângă Tribunalul Dolj, Marin Rogoveanu, i-a amenințat pe procurorii care au cerut, joi, suspendarea activității că nu le va plăti salariile dacă vor iniția acțiunea de protest, au declarat pentru  G4Media.ro surse judiciare. Potrivit acestora, doi procurori au solicitat, joi, în Adunarea Generală a procurorilor de la parchetul de pe lângă tribunalul Dolj suspendarea activității în semn de protest față de OUG 7 și în semn de solidaritate cu magistrații din țară.

”Solicitarea celor doi n-a mai fost discutată în urma amenințărilor procurorului șef Rogoveanu. I-a amenințat explicit că el, în calitate de ordonator de credit, nu plătește salariile procurorilor care suspendă activitatea. A spus că nu le va plăti salariile nici procurorilor de pe lângă judecătoria Craiova, care au intrat deja în acțiunea de suspendare a activității”, au declarat pentru G4Media.ro surse locale.

Potrivit acestora, prim-procurorul Rogoveanu ar mai fi amenințat cu sesizări la Inspecția Judiciară împotriva procurorilor care suspendă activitatea. Suspendarea activității procurorilor, susțin sursele citate, nu înseamnă încetarea totală a muncii de procuror, cazurile grave sau urgente urmând să fie instrumentate, majoritatea având acest caracter urgent.

Contactat de G4Media.ro , prim-procurorul Marin Rogoveanu a declarat că n-a făcut presiuni asupra procurorilor, ci doar le-a adus la cunoștință prevederile legale. El susține că în cele din urmă s-a votat în Adunarea Generală și că au fost doar patru voturi pentru suspendarea activității, restul împotrivă.

”Potrivit articolului 202 din legea 62/ 2011 procurorii nu pot declara grevă. Le-am adus la cunoștință o asemenea prevedere. Le-am adus la cunoștință înainte de vot prevederile menționate că suspendarea prestării muncii de către ei atrage de drep suspendarea plăților de natură salarială, potrivit art. 49 din legea 53/ 2003 Codul Muncii. De ce am făcut asemenea remarci? În caliltate de ordonator terțiar de credite, eu semnez statele de plată și pontajul. Asta fost motivația mea. Au fost 4 voturi pentru, restul împotrivă”, a declarat Rogoveanu.

Întrebat pe ce bază legală și-au suspendat activitatea ceilalți procurori și judecători din țară, Rogoveanu a precizat: ”Atâta timp cât un text de lege îmi interzice, este treaba fiecăruia cum interpretează un text de lege. Eu nu pot să analizez punctul de vedere al altor unități de parchet, depinde de fiecare”.

Întrebat dacă prin amenințarea cu neplata salariilor nu a exercitat o formă de presiune asupra procurorilor, Rogoveanu a declarat: ”În nici un caz n-am făcut presiuni. Eu am adus la cunoștință prevederile legale.Orice întrerupere voluntară este considerată grevă. Și atunci noi în situația asta ne aflam. S-a votat democratic, nu s-a intervenit în nici un fel.”

Numele lui Rogoveanu apare pe lista celor 1700 de magistrați care, în octombrie 2017, au semnat un memoriu adresat premierului de atunci, Mihai Tudose, în care solicitau retragerea proiectului de modificare a legilor justitiei. Semnatarii memoriului, între care și procurorul Rogoveanu, atrăgeau atenția că „nu se mai poate accepta întoarcerea în timp, la reglementări legislative existente anterior anului 1989, prin readucerea justiției sub control politic și lărgirea nepermisă a atribuțiilor ministrului Justiției”.

Mii de magistrați din toată țara au inițiat în ultima săptămână acțiuni în toată țara, inclusiv suspendarea activității, în semn de protest ordonanța 7 prin care ministrul Toader a modificat legile justiției. Magistrații au cerut, între altele, desființarea secției speciale de investigare a infracțiunilor din justiție.


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

4 Nu le zice rău Ciucă...

5 „Lebăda neagră”, noul trend pe internet după prăbușirea podului din Baltimore. Ce teorii ale conspirației circulă pe rețelele sociale