ALARMĂ Aproape toate dosarele DNA pe MAREA CORUPȚIE se ÎNCHID! Proiect inițiat de Cătălin Rădulescu, deputat PSD condamnat la închisoare! Document.

ALARMĂ Aproape toate dosarele DNA pe MAREA CORUPȚIE se ÎNCHID! Proiect inițiat de Cătălin Rădulescu, deputat PSD condamnat la închisoare! Document.

ALARMĂ Aproape toate dosarele DNA pe MAREA CORUPȚIE se ÎNCHID! Proiect inițiat de Cătălin Rădulescu, deputat PSD condamnat la închisoare! Deputatul PSD Cătălin Rădulescu, condamnat la un an și jumătate de închisoare cu suspendare și vârful de lance al PSD împotriva luptei anticorupție, a înregistrat miercuri la Parlament o inițiativă prin care modifică legea prvind Codul penal în sensul reducerii drastice a termenelor de prescripție, dezvăluie G4Media.ro.

Potrivit proiectului lui Rădulescu, infracțiunile care acum se prescriu după 10 ani, se vor prescrie după 8; cele care acum se prescriu după 8 ani, se vor prescrie după 4 ani, iar cele care acum se prescriu după 5 ani se vor prescrie după doar 3 ani.

Surse judiciare au explicat pentru G4Media.ro că marea majoritate a marilor dosare de corupție instrumentate de DNA ar urma să se închidă prin prescrierea faptelor.

Cum arată inițiativa lui Cătălin Rădulescu: 

La articolul 154 din legea nr. 286/2009 privind Codul penal, alineatul (1) se modifică după cum urmează: 

Literele b), c) și d) se modifică și vor avea următorul cuprins:
b) 8 ani, când legea prevede pentru infracțiunea săvârșită pedeapsa închisorii mai mare de 10 ani, dar care nu depășește 20 de ani;
c) 4 ani, când legea prevede pentru infracțiunea săvârșită pedeapsa închisorii mai mare de 3 ani, dar care nu depășește 10 ani;
d) 3 ani, când legea prevede pentru infracțiunea săvârșită pedeapsa închisorii mai mică de 3 ani sau amendă.
Litera e) se abrogă

Ce prevede articolul 154 acum în vigoare din Codul penal: 

Art. 154 Termenele de prescripţie a răspunderii penale

(1) Termenele de prescripţie a răspunderii penale sunt:

a) 15 ani, când legea prevede pentru infracţiunea săvârşită pedeapsa detenţiunii pe viaţă sau pedeapsa închisorii mai mare de 20 de ani;
b) 10 ani, când legea prevede pentru infracţiunea săvârşită pedeapsa închisorii mai mare de 10 ani, dar care nu depăşeşte 20 de ani;
c) 8 ani, când legea prevede pentru infracţiunea săvârşită pedeapsa închisorii mai mare de 5 ani, dar care nu depăşeşte 10 ani;
d) 5 ani, când legea prevede pentru infracţiunea săvârşită pedeapsa închisorii mai mare de un an, dar care nu depăşeşte 5 ani;
e) 3 ani, când legea prevede pentru infracţiunea săvârşită pedeapsa închisorii care nu depăşeşte un an sau amenda.

Ce este prescripția:

Este un interval de timp, mai mare sau mai mic în funcție de tipul infracțiunii, în interiorul căruia statul trebuie să procedeze la investigarea, judecarea și condamnarea definitivă a unei persoane care a comis infracțiuni. Dacă statul nu reușește să o facă în intr-un anumit interval, cel care a comis o infracțiune scapă de răspundere penală prin așa numita prescripție. Adică se consideră că a trecut un interval prea mare de timp de la comiterea infracțiunii pentru ca sancțiunea penală să mai acționeze eficient.

Cum își motivează Cătălin Rădulescu inițiativa: 

În prezent, există foarte multe dosare, un număr important dintre acestea stând nelucrate sau fiind sumar întocmite, neexistând probe din care să rezulte săvârșirea unor fapte penale, dar în care procurorii nu dau soluții de clasare pentgru a nu fi acuzațio de favorizarea făptuitorului.

Prezenta inițiativă legislativă are ca obiectiv fundamental reglementarea termenelor de prescripție astfel încât organele specializate ale statului să procedeze cu o mai mare promptitudine în vederea stabilirii răspunderii penale și să acționeze pentru aplicarea pedepselor persoanelor care au săvârșit infracțiuni, ca expresie a garantării drepturilor și libertăților fundamentale ale cetățenilor.

În acest mod se asigură atât respectarea principiului aflării adevărului cu privire la faptele și împrejurările cauzei și la persoana suspectului / inculpatului, cât și a scopului reeducativ al pedepsei, care este cu atât mai eficientă cu cât se aplică mai aproape de momentul săvârșirii infracțiunii.

În decembrie 2016, deputatul PSD Cătălin Rădulescu a fost condamnat definitiv, de instanţa supremă, la un an şi şase luni de închisoare cu suspendare pentru dare de mită şi efectuare de operaţiuni financiare ca acte de comerţ, incompatibile cu funcţia.

El s-a remarcat printr-o serie de inițiative de modificare a legilor penale în favoarea infractorilor și în dezavantajul oamenilor legii. Toate au fost adoptate de Parlament, cu voturile PSD, ALDE și UDMR, dar au fost respinse de Curtea Constituțională.

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Gâdea a plecat subit din emisiune, luni seară, spunând că îi este rău / O fi intrat și la Antena 3?

2 Adevărul despre pensiile speciale: Boc le-a eliminat, Ponta și Dragnea le-au reînființat!

3 Rareș Bogdan / Mă mâhnește faptul că USR se alătură PSD într-un demers absolut politicianist, propagandistic și…

4 Cum s-a răzbunat o moldoveancă pe polițista care i-a întrerupt partida de sex

5 Oreste pune ștampila pe PSD: Singura abilitate a acestui grup infracțional organizat este Arta Înșelăciunii!