ALARMĂ De ce vrea Dragnea reaudierea și cine sunt martorii pe care i-a propus. Amănunte care dau deja fiori

ALARMĂ De ce vrea Dragnea reaudierea și cine sunt martorii pe care i-a propus. Amănunte care dau deja fiori

ALARMĂ De ce vrea Dragnea reaudierea și cine sunt martorii pe care i-a propus. Amănunte care dau deja fiori. Completul de 5 judecători (C5) de la Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ) a decis după termenul de ieri, 18 februarie, să admită cererile lui Liviu Dragnea de a fi reaudiat și de a fi audiați doi martori propuși de el, Silvia Oprescu, fost secretar al județului Teleorman și Mircea Dumitrescu, managerul public al județului Teleorman. Silvia Oprescu a mai dat declarații favorabile liderului PSD la termenul din 21 martie anul trecut, iar Mircea Dumitrescu a fost anchetat în calitate de suspect și în dosarul Belina, iar fiul lui este secretar de stat în Ministerul Sănătății, dezvăluie  G4Media.ro .

 
”I. Admite, în parte, cererile de administrare de probe formulate de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie, de inculpaţii Alesu Floarea, Dragnea Nicolae Liviu şi Şefu Olguţa.

Încuviinţează administrarea probei testimoniale cu următorii martori: Dumitru Jenica – pentru Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie şi inculpaţii Alesu Floarea şi Şefu Olguţa;

Oprescu Silvia şi Dumitrescu Mircea – pentru inculpatul Dragnea Nicolae Liviu;

Neagu Valerica şi Lazăr Lucian pentru inculpata Şefu Olguţa.

În baza art. 100 alin. 4 lit. b C.proc.pen. respinge celelalte cereri de administrare de probe formulate de inculpaţii Dragnea Nicolae Liviu şi Şefu Olguţa.

II. Dispune citarea martorilor pentru termenul din 18.03.2019. Dispune reaudierea inculpaţilor Dragnea Nicolae Liviu şi Şefu Olguţa şi le pune în vedere să se prezinte la termenul din 18.03.2019. Pronunţată în şedinţă publică, astăzi, 18 februarie 2019”, se arată în minuta ICCJ.

De ce vrea Dragnea să fie reaudiat. A explicat acest lucru pentru  G4Media avocatul Adrian Toni Neacșu, al cărei client, Olguța Șefu, va fi reaudiat de instanță pe 18 martie, tot la cererea apărării. Olguța Șefu a fost director executiv adjunct la Protecția Copilului Teleorman și a fost condamnată anul trecut la 3 ani de închisoare cu suspendare. Potrivit avocatului, Olguța Șefu, ca și Liviu Dragnea, vrea să dea explicații judecătorilor, după audierea tuturor martorilor, practic să aibă ultimul cuvânt.

”Dna Olguța Șefu vrea să se apere la sfârșit față de martori, să dea explicații pentru a avea șansa să lămurească judecătorii. Ea va răspunde față de ce s-a reținut la hotărârea de fond. Față de poziția noastră procesuală, nu este teamă să răspundem din nou judecătorilor”, a declarat pentru G4media avocatul Adrian Toni Neacșu, apărătorul lui Olguța Șefu.

Cine sunt martorii propuși de Dragnea. Silvia Oprescu a fost secretar al județului Teleorman. Ea a mai fost audiată la termenul din 21 martie 2018. Atunci a arătat că în 2006 era consilier juridic la CJ Teleorman, iar în 2008 a fost numită temporar în funcția de secretar al județului Teleorman. Din 2010, a fost numită permanent în funcție. Printre atribuții avea și coordonarea DGASPC Teleorman (Protecția Copilului Teleorman).

“Președintele CJ nu avea nicio atribuție referitoare la coordonarea DGASPC. Dacă simțeam nevoia, mă consultam cu acesta pe probleme de buget. Aici îmi era mie mai greu să mă descurc”, a explicat Oprescu.

Ea a arătat că nu le cunoștea pe secretarele PSD angajate la Protecția Copilului Teleorman, însă a aflat despre ele când a început ancheta.

“Niciunul dintre șefii DGASPC nu mi-a spus că Dragnea le-ar proteja pe Stoica și Botorogeanu (secretarele PSD angajate presupus ficviv la Protecția Copilului Teleorman – n.r.). Niciodată Dragnea Liviu nu s-a interesat despre situația celor două angajate”, a ținut să precizeze martora.

“Cu certitudine afirm că, în perioada 2006-2012, niciodată Liviu Dragnea, nici direct, nici indirect, nu mi-a solicitat ca cele două persoane, Botorogeanu și Stoica, să fie angajate sau menținute în funcție în cadrul DGASPC Teleorman. De asemenea, afirm că nicio altă persoană din cadrul DGASPC nu mi-a transmis dacă exista o solicitare din partea lui Liviu Dragnea în legătură cu cele două persoane”, a declarat Silvia Oprescu.

Mircea Dumitrescu este administratorul public al județului Teleorman. El a fost cercetat ca suspect și în dosarul Belina. Fiul lui este secretar de stat în Ministerul Sănătății.

Mircea Dumitrescu a fost interceptat de SRI pentru DNA, alături de alți oameni ai lui Liviu Dragnea din Teleorman, și în dosarul Proinvest privindu-i pe Marian Fişcuci, prieten din copilărie cu liderul PSD. Interceptările SRI au fost anulate însă de judecătoarele Instanței supreme Lucia Rog și Luciana Mera.

Acum cele două judecătoare fac parte din C5-ul care judecă apelul lui Dragnea.

Cine mai face parte din completul lui Liviu Dragnea. Alături de Mera și Rog, din complet mai fac parte Simona Daniela Encean, Alexandra Iuliana Rus şi Rodica Aida Popa.

Completul a fost tras la sorți pe 13 decembrie anul trecut și, imediat, Secția pentru judecători a CSM, condusă de șefa CSM, Lia Savonea, a decis că acest complet trebuie să îl judece pe Dragnea și în 2019, contrar practicii Înaltei Curți care schimba completurile în fiecare an, dacă nu apucaseră să administreze probe (să audieze martori, etc), ceea ce nu se întâmplase în cazul completului lui Dragnea.

Judecătoarele Luciana Mera și Tatiana Rog sunt considerate profesioniste, însă ”formaliste”, au explicat pentru G4media surse din preajma celor două judecătoare, care au dorit să își păstreze anonimatul. Tatiana Rog a făcut parte din completul de 3 judecători care l-a condamnat la fond pe Liviu Dragnea la 1 an de închisoare cu suspendare în dosarul Referendumul. Luciana Mera a făcut parte din C5-ul prezidat de fosta președintă ICCJ, Livia Doina Stanciu, care l-a condamnat definitiv pe liderul PSD la 2 ani de închisoare cu suspendare.

Judecătoarea Simona Encean făcut parte din C5-ul care a condamnat-o definitiv pe Elena Udrea la 6 ani de detenție efectivă.

Rodica Aida Popa a fost vicepreședinte al ICCJ și șefa structurii de securitate a Instanței Supreme, adică șefa judecătorilor care emit mandate de siguranță națională (MSN) pentru SRI. A fost vicepreședinte al Curții de Apel București (CAB) pe vremea când această instanță era condusă de judecătorul Dan Lupașcu, fost membru CSM și actualul avocat al fostului ministru de Interne, Gabriel Oprea.

Judecătoarea Alexandra Iuliana Rus este considerată în sistemul de justiție ca fiind în sfera de influență a judecătoarei Lia Savonea, noua șefă a CSM, fost președinte al CAB. Unul dintre nașii de cununie al judecătoarei Rus este Alina Ghica, vicepreședinte al CAB și magistratul care a suspendat C5-urile de la ICCJ compuse după a doua tragere la sorți pentru acest an, din 9 noiembrie. Soțul judecătoarei Rus este, de asemenea, magistrat la Secția penală a ICCJ. El a fost anchetat de Inspecția judiciară, dar ”achitat” de Secția de judecători a CSM și apoi trimis la ICCJ.

Context. În iulie, un complet de 3 judecători al ICCJ format din magistrații Constantin Epure, Gianina Arghir și Ștefan Pistol l-a condamnat la 3 ani și jumătate de detenție cu executare pe liderul PSD, Liviu Dragnea. Judecătorul Pistol a făcut opinie separată în sensul achitării. Dragnea este acuzat, ca pe vremea când era șeful CJ Teleorman, ar fi determinat angajarea a două secretare de la PSD la Protecția Copilului Teleorman. Cele două secretare nu s-ar fi dus la serviciu, ci au lucrat în continuare pentru PSD Teleorman (unde șef era Liviu Dragnea), în schimb au încasat salariu de la Protecția Copilului Teleorman.


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

5 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria