ALARMĂ Florin Georgescu anunță taxarea progresivă și impozit pe veniturile globale şi proprietăţile românilor! Cu el se consultă Vâlcov!

ALARMĂ Florin Georgescu anunță taxarea progresivă și impozit pe veniturile globale şi proprietăţile românilor! Cu el se consultă Vâlcov! Prim-viceguvernatorul BNR Florin Georgescu este de părere că este necesară introducerea impozitului progresiv pe veniturile globale şi proprietăţile românilor. Georgescu este, pentru cunoscători, ideologul din umbră al autorilor Bugetului, Vâlcov și Socol.

Într-un discurs ţinut la Academia de Studii Economice, luni, Florin Georgescu a reiterat ideea taxării progresive, idee pe care a mai insistat şi în trecut. Georgescu este unul dintre oficialii BNR apropiat de guvernarea PSD. El a fost ministru al Finanţelor în cabinetul Văcăroiu - 1992-1996 - şi ministr al Finanţelor şi vicepremier în cabinetul Ponta 1 - mai 2012 - decembrie 2012.

Florin Georgescu susţine că este necesar să se revizuiască sistemul fiscal, cu accent pe impozitarea progresivă a veniturilor globale şi a proprietăţilor persoanelor fizice.

„În planul bunurilor şi serviciilor publice destinate populaţiei, România necesită în viitor alocări suplimentare semnificative de fonduri în sectoarele sănătate, educaţie şi infrastructură fizică, în condiţiile unor venituri bugetare, îndeosebi de natură fiscală, situate la niveluri îngrijorător de joase. Rezultă necesitatea ca, în scopul asigurării unei baze solide pentru furnizarea bunurilor şi serviciilor publice, să se revizuiască substanţial sistemul fiscal, fără afectarea sectorului companiilor, cu accent pe impozitarea progresivă a veniturilor globale şi a proprietăţilor persoanelor fizice – măsură care se impune în mod obiectiv, în condiţiile mutaţiilor structurale majore produse la nivelul distribuţiei veniturilor şi averii populaţiei în ultimii aproape 30 de ani.

Adoptarea acestor îmbunătăţiri de fond ale regimul fiscal autohton este necesară, cu atât mai mult, cu cât, actualmente, în România se manifestă în domeniul fiscal-bugetar o trinitate imposibil de realizat:

- creşterea puterii de cumpărare a cetăţenilor, concomitent cu dezvoltarea infrastructurii fizice şi umane;

- menţinerea deficitului bugetar total în limita a 3% din PIB, în paralel cu reducerea deficitului structural;

- neutilizarea, în condiţiile repartiţiei deficitare a valorii nou create în economie, a politicii fiscale ca pârghie de redistribuire între factorii de producţie (capital şi muncă) şi, în interiorul acestora, pe baza unor criterii stimulative economic şi corecte din punct de vedere social”, a declarat marţi Florin Georgescu.

Georgescu mai spune că, pe fondul „unor asimetrii şi dezechilibre, procesul construcţiei capitaliste a generat în România o categorie restrânsă de câştigători ai tranziţiei, dar mai ales o masă extinsă de perdanţi ai tranziţiei”.

„Referitor la această situaţie, potrivit unor recente studii sociologice, 63% dintre români au o părere proastă şi foarte proastă despre câştigătorii tranziţiei, respectiv cei care au reuşit să se îmbogăţească în această perioadă de timp. Cu privire la modul în care câştigătorii tranziţiei au făcut averi în România, 77% dintre cetăţeni consideră că acestea s-au realizat prin încălcarea legii şi prin relaţii, 7% prin noroc şi doar 11% dintre români cred că averea s-a făcut prin muncă şi merit social. Îngrijorător din perspectiva robusteţii democraţiei şi a funcţionalităţii economiei de piaţă în România este faptul că, din cercetarea sociologică, rezultă un număr tot mai mare de nemulţumiţi privind situaţia materială individuală şi chiar nostalgici după fostul regim (circa 66% dintre respondenţi)”, susţine Georgescu.


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 CCR, asasinii României! / Dr Emilian Imbri, managerul spitalului Victor Babeș: Trei infectați au plecat / Și de la…

2 Cu cine și-o trage Dana Budeanu

3 Document / Pacienții Covid au început să plece din spitale, începând de vineri / Statul rămâne fără instrumentul l…

4 50 de miliarde de dolari. Asta este averea reală a Mafiei PSD care a furat România în ultimii 30 de ani. Numai…

5 Prefectul Clujului, soţia şi baieţelul de nouă luni, diagnosticaţi cu COVID-19 / Prefectul: Gândiți-vă de două o…