ALARMĂ O dau! Toader e gata să arunce România în aer! Săptămână de foc!

ALARMĂ O dau! Toader e gata să arunce România în aer! Săptămână de foc!

ALARMĂ O dau! Toader e gata să arunce România în aer! Săptămână de foc! Saptamana aceasta s-ar putea dovedi una decisiva pentru justitia aflata sub asaltul unui grup infractional organizat, care incepe sa simta ca funia se apropie vertiginos de par. La fel ca Pablo Escobar, care, pentru a evita condamnarea, a dat foc Curtii Supreme din Columbia, actuala putere se pregateste sa arunce in aer intreg sistemul de justitie cu efecte incalculabile nu doar pentru zona penala, cat pentru toate litigiile civile solutionate de completuri colegiale, adica alcatuite din doi sau trei judecatori, dupa modelul celor de cinci de la ICCJ.

Reactia UE la candidatura Codrutei Kovesi pentru functia de procuror sef european, adica o sustinere explicita aproape unanima, este si o palma pentru actuala putere. La fel intrarea in procedura de urgenta a cererii dnei Kovesi la CEDO, dar si a intrebarilor preliminare puse de Forumul Judecatorilor la CJUE.

Mesajele lui Donald Tusk, ale lui Frans Timmermans nu lasa loc de multa indoiala in privinta statutului in Europa al actualei puteri de la Bucuresti.

Pe de alta parte, sondajele arata ca discursul anti-european al PSD si ALDE a avut efectul pervers al cresterii increderii romanilor in UE. Este clar ca actuala putere abordeaza alegerile europene cu un mesaj perdant, la care se adauga erodarea masiva pe care o sufera PSD din partea Pro Romania in exact bazinul sau electoral de baza.

Este pentru prima data cand pentru PSD jocul este nu la usa casei, ci de-a dreptul in vestibul, si este probabil ca toate acestea, cumulate cu guvernarea execrabila si efectele ei pe masura, sa impinga PSD la un scor foarte prost in luna mai, iar de aici un exod spre Pro Romania care sa devina noul PSD, eventual cu guvernare cu tot.

Asa ca in timpul ramas, trebuie rezolvate toate problemele penale.

Decizia CCR in privinta completurilor de 5 nu a rezolvat deocamdata decat problema celor care mai erau in termenul pentru contestatie in anulare. Adica o minoritate. Si, evident, doar aceasta minoritate urmeaza sa beneficieze la rejudecare de decizia privind protocoalele si de toate modificarile aduse codurilor penale, incepand cu reducerea termenelor de prescriptie.

O prima etapa de largire a cercului a fost propunerea de OUG care sa repuna in termen pentru contestatia in anulare in cazul tuturor hotararilor pronuntate de completurile de 5 ale ICCJ din 2014. Aici deja beneficiarii ar fi foarte multi, inclusiv desigur Liviu Dragnea, pentru condamnarea din dosarul Referendumul.

Am auzit teoria ca nu conteaza, daca sunt vinovati vor fi condamnati din nou. Fals! In cele mai multe dintre cazuri va interveni implinirea prescriptiei, deci nici macar nu se va mai pune problema vreunei rejudecari.

Iar daca se va rejudeca, multe probe vor fi excluse in virtutea altor decizii CCR, cum sunt probele obtinute cu suportul tehnic al SRI, adica prin aplicarea protocoalelor, iar unii martori pot fi convinsi, santajati, cointeresati sa-si schimbe marturiile.

Alti martori poate ca au disparut fizic sau din tara, unele institutii ar putea renunta sa mai fie parti civile, deci sa dispara prejudiciul, element constitutiv al abuzului in serviciu. Cei care stiu asta poate n-ar mai recunoaste faptele sau la audiere ar sti cum sa evite unele capcane, unele contradictii.

E ca si cum ai spune ca daca decizi rejucarea meciului pe acelasi teren, intre aceleasi echipe, cu acelasi arbitru, meciul clar va avea acelasi rezultat.

Dar nici asta nu e suficient. Au aparut presiunile pentru extinderea efectelor OUG si asupra hotararilor pronunte de completurile de 3 ale ICCJ care nu au fost compuse prin tragere la sorti. Legea nu prevede asa ceva, dar tocmai acesta ar fi pretextul: faptul ca legea nu prevedea este neconstitutional, de aceea completurile nu au fost constitutional constituite. Intre legal si constitutional nici macar CCR nu mai face deosebirea.

Ministrul Toader a dat dreptate acestei teorii, dar a dirijat-o spre CCR si Avocatul Poporului, adica o solutie rabinica pentru a castiga timp.

Insa tot ar ramâne pe afara un personaj cheie: Dan Voiculescu, condamnat de CAB. Cum adica sa ramana condamnat tocmai "dom' profesor Felix", care a pus la dispozitie nava amiral a manipularilor si linsajului mediatic antijustitie?

Si de aceea Facias, un ONG marca Voiculescu, luju.ro si Antena 3 au declansat presiuni la vedere, explicite, ca OUG sa se refere la toate completurile colegiale de la toate nivelurile, pentru identitate de ratiune, nu-i asa?

Daca cele de 5 ar fi trebuit trase la sorti, toate trebuie trase la sorti si toate cele care nu au fost trase la sorti au fost nelegale, cu aceleasi efecte. Aceasta e teza. Ca asta ar insemna retroactivitatea unei eventuale exceptii de neconstitutionalitate, ceea ce e de negandit, nu conteaza pentru nimeni.

Iar efectele ar avea o magnitudine dincolo de orice imaginatie. Aproape ca nu exista in aceasta tara hotarari definitive care sa nu fie pronuntate de un complet colegial, nu numai in penal, ci si in civil.

Deci orice proces solutionat in orice materie, de cand vor vrea initiatorii OUG, de un complet colegial, deci de doi sau trei judecatori, va putea fi anulat si reluat de la capat. Pentru ca nu exista nicio modalitate sa diferentiezi intre completurile penale si civile.

Daca se decide ca ar trebui si mai ales ca fi trebuit trase, printr-o violare a principiilor constitutionale, si daca ceea ce nu a fost tras devine motiv de contestatie in anulare, atunci tot ce au judecat ele poate fi anulat si luat de la capat, de la partaje, la litigii comerciale, de la divorturi neamiabile, la succesiuni, de la contencios, la litigii de munca.

Toti cei care ati castigat un proces in ultimii nu se stie cati ani, dar in mod cert de la condamnarea lui Voiculescu incoace, puteti fi in situatia sa o luati de la capat cu tribunal, cu avocati, cu tot tacamul.

Va dau un singur exemplu: un divort urat, care a ajuns la solutionare definitiva in apel, un sot se recasatoreste. Dupa OUG celalalt sot, poate inca plin de resentimente si dorinta de a face rau, face contestatie in anulare impotriva hotararii de divort si reuseste sa o anuleze pe motiv ca judecatorii din complet nu au fost trasi la sorti. Ce se intampla cu a doua casatorie, cu regimul comunitatii de bunuri, cu copiii?

Ca sa nu mai vorbim de mari litigii comerciale in care s-au jucat milioane. Toate ca sa scape dom' profesor!

Iar in materie penala, ar deveni anulabile toate hotararile judecatoresti - ca vorbim de criminali, violatori, talhari, pedofili, orice. Iar odata cu anularea hotararii pana la finalul rejudecarii, toti ar fi nevinovati si cel mai probabil liberi.

Sigur ca admiterea contestatiei in anulare si anularea hotararii depind tot de judecatori, teoretic. Practic, in materie de nulitati absolute e greu de evitat solutia, iar unii judecatori prinsi in menghina Inspectiei Judiciare - sectie speciala de ancheta - ar putea prefera sa nu riste nimic.

Nu ma indoiesc ca Tudorel Toader intelege perfect ce ar urma si de aceea probabil inca ezita sa semneze asemenea monstruozitate. Insa carierist si indragostit de putere, poate santajabil cu cine stie ce secrete murdare care incep sa iasa la suprafata, pus in fata unei alegeri finale, Tudorel Toader ar putea prefera propria piele si functie indiferent de potopul de dupa.

Dar un potop pentru care va ramane in veci principalul vinovat, scrie jurnalista Ioana Ene Dogioiu pe  Ziare.com .

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 „ F... me, I'm brilliant” / Viața de lux a româncei care era proxeneta șefă din Northampton și Birmigham

2 Priviți! Acestea sunt misiuni SUA și NATO în zona Mării Negre și a Deltei Dunării...

3 Laura Codruța Kovesi lovește într-o mare rețea de fraudare a fondurilor europene din România. Ofițerii Parchetului European fac percheziții în țara no…

4 Oleg Deripaska: Războiul din Ucraina, „o eroare colosală” / Declarații de o virulență rară făcute de apropiatul lui Putin

5 „Joe, scuză-mă că te întrerup” / Momentul stânjenitor provocat de Macron l-a lăsat năuc pe Biden la întâlnirea G7