Alba: Carmen Iohannis, în excursie la Lancrăm, în prima zi a Festivalului Internațional "Lucian Blaga"

Alba: Carmen Iohannis, în excursie la Lancrăm, în prima zi a Festivalului Internațional "Lucian Blaga"

Festivalul Internațional "Lucian Blaga", ajuns la cea de-a 37-a ediție, a debutat vineri, la Lancrăm, cu un recital de poezie, pe Ulița Veche, la Casa Memorială, în locul în care s-a născut și a locuit până la vârsta de 14 ani Lucian Blaga, diplomat, filolog, poet, filosof, dramaturg, eseist, prozator și traducător.

Printre cei care au vizitat vineri Casa Memorială din Lancrăm s-a aflat și Carmen Iohannis, alături de un grup de elevi de la Colegiul Național "Gheorghe Lazăr" din Sibiu, unde aceasta predă.

'În 'marea lui trecere', Sebeșul are povești frumoase, care se scriu prin oameni, personalități unice, care fac parte din 'corola de minuni' a acestor locuri... Festivalul este expresia simbolică a prețuirii pe care Sebeșul o dăruiește memoriei lui Lucian Blaga, poetul și filozoful misterelor, născut la Lancrăm, în anul 1895. Imaginea acestui festival s-a conturat tot mai expresiv, an după an, prin participarea unor personalități din țară și din străinătate, care i-au adus longevitate și prestigiu', au afirmat organizatorii.

Printre invitații ediției din 2017 se numără academician Alexandru Surdu, vicepreședintele Academiei Române, prof. univ. dr. Eugeniu Nistor, prof. univ. Mircea Popa, scriitorul Zenovie Cârlugea, scriitorul și jurnalistul Radu Paraschivescu, pictorul Eugen Măcinic, actorii Oana Pellea și Dan Puric.

În prima zi de festival au fost programate o sesiune de comunicări literare, intitulată 'Lucian Blaga și surprinderea misterelor existențiale', o conferință susținută, la Muzeul de Istorie din Sebeș de către Radu Paraschivescu — 'Cuvintele potrivite și nepotrivite. Despre cum vorbim', și proiecția filmului documentar 'Tatăl meu, Lucian Blaga", realizatori Iulian Ghervas și Adina Popescu.

Sâmbătă, Muzeul 'Ioan Raica' va găzdui o cafenea culturală, 'Cuvânt... sunet... culoare....', urmând ca la Sala 'Sava Henția'să aibă loc, din nou, o sesiune de comunicări literare. Seara, la Biserica Evanghelică va avea loc un concert de pian și clarinet, iar la Casa de Cultură Dan Puric va susține conferința 'Să fii român!'.

După un moment artistic susținut de elevi ai Colegiului Național 'Lucian Blaga' din Sebeș la statuia acestuia din Lancrăm, duminică la Biserica Ortodoxă din localitate va fi oficiată o slujbă de comemorare la mormântul lui Lucian Blaga, un monument de artă conceput de sculptorul Romulus Ladea.

În încheierea festivalului, duminică seara este programată la Casa de Cultură o întâlnire cu Oana Pellea, urmată, de la orele 19,00, de spectacolul 'În timp....' , susținut de Vlad Miriță, Florin Coșuleț, Sebastian Stan și orchestra, Ciprian Dancu și Alexandru Burca.

Născut la Lancrăm, în 9 mai 1895, Lucian Blaga, care a fost propus pentru Premiul Nobel în 1956, a murit la Cluj-Napoca, pe 6 mai 1961. El a fost înmormântat în satul său natal în ziua în care ar fi trebuit să aniverseze 66 de ani. Blaga și-a prefigurat propria înmormântare în 'Luntrea lui Caron', alegându-și locul și direcția de așezare a mormântului, cu vederea spre Râpa Roșie, monument al naturii.

AGERPRES / (AS — autor: Marinela Brumar, editor: Marius Frățilă, editor online: Anda Badea)

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 „O fată dezbrăcată şi sângerândă urla pe trotuar. Cel mai probabil îi dăduseră drogul violului“

2 ULTIMA ORĂ Oana Mizil, în spital după ce a fost bătută de Marian Vanghelie!

3 Așa o fi? / Continuă tradiția turnătorilor de lux la DNA în PSD?

4 Citiți ce va fi în Grecia!

5 De citit! / Cinci motive pentru care litoralul românesc trebuie evitat cu orice preţ