Alba: Curtea de Apel a rămas în pronunţare asupra excepţiei necompetenţei teritoriale formulate de Ministerul Justiţiei în procesul cu Lazăr

Alba: Curtea de Apel a rămas în pronunţare asupra excepţiei necompetenţei teritoriale formulate de Ministerul Justiţiei în procesul cu Lazăr

Curtea de Apel (CA) Alba Iulia se va pronunţa marţi, la ora 13,30, asupra excepţiei necompetenţei teritoriale formulată de către Ministerul Justiţiei şi de Tudorel Toader în procesul în care se judecă cererea de suspendare a executării propunerii ministrului Justiţiei de revocare din funcţie a procurorului general, Augustin Lazăr.

Consilierul juridic care reprezintă pârâţii a solicitat, marţi, instanţei din Alba Iulia admiterea excepţiei necompetenţei teritoriale şi declinarea competenţei către Curtea de Apel Bucureşti. Potrivit concluziilor prezentate de către acesta, reclamantul, respectiv Augustin Lazăr, menţionează "în mod expres" calitatea sa de procuror general, adăugând şi că întreaga procedură administrativă îl priveşte pe procurorul general.

În replică, avocatul Ovidiu Podar, care îl reprezintă pe Augustin Lazăr, a adus în discuţie art. 10 alin. 3 din Legea contenciosului administrativ, spunând că instanţa competentă se stabileşte ţinând cont de domiciliu.

Şi la primul termen, soldat cu o amânare, pârâţii au invocat faptul că nu ar fi de competenţa CA Alba Iulia judecarea acestei cauze.

Avocatul Podar a susţinut atunci că Legea contenciosului administrativ prevedea, până în vara aceasta, o competenţă alternativă, în sensul că se putea alege între competenţa pe baza domiciliului reclamantului, care în cazul de faţă e CA Alba Iulia, respectiv instanţa competentă de la sediul autorităţii pârâte - Curtea de Apel Bucureşti.

"În iulie s-a modificat şi a rămas competentă exclusiv instanţa de la domiciliul reclamantului. De-aia s-a şi făcut acţiunea la Alba. Însă, ce am apucat să lecturez înainte de a intra în instanţă - se invocă necompetenţa şi trimiterea cauzei la Curtea de Apel Bucureşti pe motiv că reclamantul, domnul procuror general, ar fi formulat acţiunea nu în calitatea sa de persoană fizică, ci în calitatea sa de procuror general, care are sediul la Bucureşti", a menţionat, în 20 noiembrie, Ovidiu Podar.

Pe 2 noiembrie, procurorul general a depus la instanţa din Alba Iulia, oraş în care îşi are domiciliul, o acţiune în contencios administrativ, prin care cerea suspendarea procedurii de revocare a sa din funcţie, care a fost demarată de ministrul Justiţiei. Lazăr solicita, de asemenea, şi suspendarea executării actelor care stau la baza emiterii propunerii respective, inclusiv a raportului privind activitatea sa managerială.

Augustin Lazăr a motivat că propunerea de revocare constituie un act administrativ unilateral cu caracter individual, care poate fi supus controlului instanţelor de contencios administrativ.

Pe 24 octombrie, Tudorel Toader a anunţat că a declanşat procedura de revocare din funcţie a procurorului general.

Secţia pentru procurori a CSM a dat săptămâna trecută aviz negativ propunerii formulate de ministrul Tudorel Toader privind revocarea lui Lazăr. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Un text dur și fără perdea despre ce se întâmplă acum în Ucraina și în „lumea civilizată”

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Dezvăluiri despre culisele unor negocieri secrete care ar fi putut termina demult războiul din Ucraina / Putin și Zelenski au fost dispuși să ia în cons…

4 Hărți care dau fiori / Victoria Rusiei în Ucraina ar avea consecințe devastatoare pentru apărarea NATO. România, printre țările aflate în pericol

5 Foarte interesante amănunte...