Alba: Pronunțarea în dosarele privind declanșarea insolvenței la Complexul Energetic Hunedoara, în 3 mai

Alba: Pronunțarea în dosarele privind declanșarea insolvenței la Complexul Energetic Hunedoara, în 3 mai

Curtea de Apel (CA) Alba Iulia a încheiat, marți, judecarea cauzelor privind declanșarea insolvenței la Complexul Energetic Hunedoara (CEH), instanța urmând să se pronunțe în cele două dosare, pe care le-a conexat, în data de 3 mai.

"Cele două dosare privind procedura insolvenței Complexului Energetic Hunedoara au fost marți pe rolul instanței. Dosarul privind opoziția formulată de o societate comercială împotriva deschiderii insolvenței a fost conexat la celălalt dosar, care privea o contestație la hotărârea deschiderii de insolvență. Instanța a încheiat judecarea cauzei, rămânând în pronunțare pentru data de 3 mai", a declarat, pentru AGERPRES, purtătorul de cuvânt al CA Alba Iulia, Cosmin Muntean.

CA Alba Iulia a repus în urmă cu două săptămâni pe rolul instanței cererea de opoziție la deschiderea procedurii de insolvență formulată de unul dintre creditorii CEH, respectiv de SC Gerom International SA.

Pe rolul CA Alba Iulia se mai află și procesul în care CEH contestă hotărârea Tribunalului Hunedoara în dosarul declanșării insolvenței la acest agent economic, conducerea complexului fiind nemulțumită de firma desemnată de judecătorul sindic ca administrator judiciar provizoriu în derularea procedurii de insolvență.

CEH a contestat desemnarea administratorului judiciar provizoriu, altul decât cel cerut de societate.

Tribunalul Hunedoara a admis, în 7 ianuarie, cererea de intrare în insolvență a CEH, urmând ca de punerea în practică a acesteia să se ocupe Casa de insolvență GMC SPRL Craiova.

CEH ar fi preferat însă ca de procedura insolvenței să se ocupe firma Euro Insolv, condusă de Remus Borza. Decizia a stârnit și nemulțumirea Sindicatului "Muntele", reprezentativ la nivelul CEH, care a considerat că firma din Craiova nu are experiența necesară în astfel de situații. Ulterior, minerii de la exploatările de huilă Lonea, Lupeni, Livezeni și Vulcan au protestat spontan împotriva deciziei instanței.

În cadrul companiei lucrează circa 6.300 de angajați la termocentralele Mintia și Paroșeni, precum și la minele de cărbune Lonea, Livezeni, Lupeni și Vulcan din Valea Jiului.

Potrivit raportului administratorului judiciar al complexului, firma GMC SPRL, cu privire la cauzele intrării în insolvență, decapitalizarea CEH și intrarea în insolvență au fost planificate încă de la înființarea sa, din moment ce, an de an, au fost aprobate bugete de venituri și cheltuieli care au prevăzut pierderi.

Conform sursei citate, costurile de producție a energiei în cadrul complexului sunt de două ori mai mari decât prețul pieței, ceea ce a dus la decapitalizarea treptată a societății.

Firma GMC SPRL propune, în raportul privind cauzele insolvenței, "compensarea datoriilor către statul român, prin Ministerul Finanțelor Publice, prin preluarea în contul creanței a exploatărilor miniere, în cuantumul rezultat în urma unui raport de evaluare, exploatări ce se pot constitui apoi ca o societate de închidere a minelor beneficiind de ajutor de stat, cel puțin până în 2018".

CEH are datorii totale de 1,5 miliarde de lei, potrivit raportului, din care 1,2 miliarde de lei către Ministerul Finanțelor Publice.

Această propunere va fi evaluată de Adunarea Creditorilor, care va decide cu privire la planul de restructurare.

"Bineînțeles, toate acestea s-ar putea realiza numai dacă CEH va rezista și nu va intra în faliment direct în perioada de observație, fără a mai ajunge la implementarea unui plan de reorganizare. Iar aceasta se poate face doar printr-o restructurare masivă a tuturor compartimentelor societății, prin reducerea la strictul necesar a tuturor cheltuielilor, atât a celor materiale, cât mai ales a celor cu muncă vie, acestea din urmă atât prin eliminarea din organigrame a tuturor posturilor inutile și care nu au legătură cu producția, cât și prin ajustarea drastică a salariilor", se mai arată în raportul administratorului.

AGERPRES/(A,AS — autor: Marinela Brumar, editor: Dănuț Pușcașu, editor online: Gabriela Badea)

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 „Bianca Drăgușanu, amantă, prostituată, psihopată…” / Daria Radionova l-a dat în fapt pe Alex Bodi!

2 Așa e!

3 Așa o fi?

4 VIDEO Actorul PSD George Ivaşcu, noul Mare Maestru al Marii Loji Naţionale din România

5 Ce avere ar avea în realitate Gigi Becali. Dumitru Dragomir face dezvăluiri