Alba: Satul Biia, carantinat în urma unui focar de COVID-19; posibila sursă a cazurilor, o înmormântare

Alba: Satul Biia, carantinat în urma unui focar de COVID-19; posibila sursă a cazurilor, o înmormântare

Un sat din Alba în care în ultima săptămână au fost depistate câteva zeci de cazuri de infectare cu virusul SARS-CoV-2, având ca posibilă sursă de apariţie a focarului participarea unui număr însemnat de oameni la o slujbă de înmormântare, ar urma să intre de miercuri dimineaţa în carantină, potrivit unei decizii adoptate, marţi, de Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU) Alba.

Astfel, se va solicita Centrului Naţional de Coordonare şi Conducere a Intervenţiei emiterea ordinului pentru instituirea pe o perioadă de 14 zile, începând cu data de 10 martie,ora 6,00, a măsurii de carantinare a localităţii Biia, comuna Şona.

Rata de infectare la nivelul comunei Şona, care are mai multe sate în componenţă, este de 10,30 la 1.000 de locuitori, riscul epidemiologic fiind considerat astfel "de o gravitate maximă, în circumstanţe de nerespectare a măsurilor legale în vigoare". De precizat că propunerea formulată de către Grupul de Suport Tehnic - Epidemii din cadrul CJSU Alba este de instituire a măsurii de carantinare zonală a localităţii Biia, comuna Şona, având în vedere faptul că cele mai multe cazuri de îmbolnăvire s-au înregistrat în acest sat, respectiv 39 de cazuri din totalul de 47 în ultimele două săptămâni.

Va fi strict interzisă intrarea/ ieşirea din zona carantinată prin alte zone şi căi de acces decât cele deschise circulaţiei publice de pe drumurile judeţene, comunale şi forestiere. Totodată, circulaţia şi staţionarea în spaţii publice a persoanelor va fi interzisă, cu excepţia motivelor bine justificate, pe baza Declaraţiei pe proprie răspundere, legitimaţie de serviciu sau a adeverinţei eliberate de angajator.

Ieşirea persoanelor din locuinţă va fi permisă doar pe bază de Declaraţie pe proprie răspundere (Anexă), legitimaţie de serviciu sau adeverinţă eliberată de angajator, după caz.


În intervalul orar 6,00-22,00 în interiorul satului se interzice circulaţia tuturor persoanelor în afara locuinţei/gospodăriei, cu anumite excepţii, cum ar fi, de exemplu, deplasarea în interes profesional, pentru asigurarea de bunuri care acoperă necesităţile de bază ale persoanelor şi animalelor de companie/domestice, precum şi bunuri necesare desfăşurării activităţii profesionale, pentru persoanele cu vârsta de peste 65 de ani în intervalul 10,00 - 13,00, iar pentru persoanele cu vârsta mai mică de 65 de ani în intervalele orare 6,00 - 10,00, respectiv 13,00 - 20,00.

Se va permite oficierea slujbelor religioase doar în exterior, cu excepţia celor la care participă doar personalul bisericesc. De menţionat că printre cei testaţi pozitiv se află şi preotul localităţii, acesta fiind înlocuit în această perioadă.

Se va permite oficierea evenimentelor de stare civilă cu prezenţa a maxim 10 persoane în interiorul clădirii, iar în exterior cu participarea a maxim 20 persoane, cu respectarea regulilor de protecţie sanitară. De asemenea, se interzice organizarea de evenimente private (nunţi, botezuri, mese festive etc) în spaţii închise şi deschise.

Direcţia de Sănătate Publică Alba va evalua şi prioritiza oportunitatea de testare a persoanelor şi va transmite solicitările de sprijin cu materiale sanitare şi personal de specialitate către Institutul Naţional de Sănătate Publică / Ministerul Sănătăţii.

Focarul din Biia a apărut la câteva zile după ce în localitate a avut loc o înmormântare la care au fost prezenţi un număr important de săteni. AGERPRES / (AS - autor: Marinela Brumar, editor: Marius Frăţilă, editor online: Ada Vîlceanu)


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

4 Așa o fi?

5 VIDEO București 2024...