Alba: Un tezaur dacic de peste 155 de piese a fost descoperit de poliţişti şi redat patrimoniului cultural naţional

Alba: Un tezaur dacic de peste 155 de piese a fost descoperit de poliţişti şi redat patrimoniului cultural naţional

Poliţiştii din judeţul Alba au recuperat de la o persoană peste 155 de obiecte de patrimoniu din epocile dacică şi romană, care ar fi fost sustrase de braconieri arheologici din situri arheologice situate în sudul Transilvaniei, valoarea obiectelor fiind estimată la peste 100.000 de lei, a informat miercuri Inspectoratul Judeţean de Poliţie (IPJ).

"Poliţiştii specializaţi în protejarea patrimoniului cultural naţional din cadrul IPJ Alba au identificat o persoană în posesia căreia se aflau peste 155 de obiecte de provenienţă arheologică care s-au dovedit a aparţine Patrimoniului Cultural Naţional, categoriile Tezaur şi Fond", se arată într-un comunicat al IPJ Alba.

Din cercetări a rezultat că lotul de obiecte, format din podoabe dacice din argint, arme şi unelte şi obiecte casnice ar fi fost sustrase, în perioada 2015 - 2019, din mai multe situri arheologice situate în partea de sud a Transilvaniei, prin utilizarea de detectoare de metale.

"Majoritatea pieselor prezintă depuneri de pământ şi oxid de fier, ceea ce constituie dovezi ale faptului că au fost scoase din contexte arheologice (in situ) şi se aflau în conexiune cu alte obiecte din diverse materiale (fier, lut ars, os). Acestea au fost expertizate de către specialişti din cadrul Institutului de Arheologie şi Istoria Artei Cluj Napoca, care au concluzionat că aparţin Patrimoniului Cultural Naţional, respectiv Statului Român, valoarea totală fiind de 105.278 lei", se precizează în comunicat.

Tezaurul este unul dintre cele mai mari recuperate, pe cale judiciară, în ultimii 10 ani şi a fost depus în custodia Muzeului Naţional al Unirii din Alba Iulia, urmând ca această instituţie să parcurgă procedurile de clasare în cadrul Patrimoniului Cultural Naţional şi de restaurare în vederea valorificării muzeale şi ştiinţifice.

Poliţiştii continuă cercetările pentru identificarea persoanelor care au săvârşit faptele de acces cu detectoare de metale şi utilizarea lor în zone cu patrimoniu arheologic, fără autorizare prealabilă, distrugere şi furt calificat precum şi a modului în care obiectele au ajuns în posesia persoanei de la care au fost recuperate. AGERPRES / (AS - autor: Sorin Blada, editor: Marius Frăţilă, editor online: Andreea Lăzăroiu)


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria

5 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina