Albani (DIICOT): E mai probabil să devii victima unei infracțiuni informatice decât a unei tâlhării

Albani (DIICOT): E mai probabil să devii victima unei infracțiuni informatice decât a unei tâlhării

Procurorul-șef adjunct al DIICOT, Ioana Albani, a arătat vineri că, potrivit studiilor, este mai probabil ca o persoană să devină victima unei infracțiuni informatice decât victima unei tâlhării.

"Studiile ne arată că e mai probabil să devii victima unei infracțiuni informatice decât să fii victima unei tâlhării sau unui furt. Criminalitatea informatică atacă viața de zi cu zi într-un mod mai insidios. Nu este atât de evidentă, dar este prolifică, la fel ca oricare altă infracțiune. Alte studii arătau că banii proveniți din criminalitatea informatică depășesc cu mult banii obținuți din traficul de droguri", a declarat Albani după Conferința internațională axată pe criminalitatea informatică, organizată de Consiliul Europei cu sprijinul Administrației Prezidențiale la Muzeul Național Cotroceni.

Ea a precizat că sistemele de protecție sunt diferite, dar că este nevoie de o educație primară în domeniul informatic din copilărie.

"Tinerii care pun pentru prima oară mâna pe un calculator trebuie să învețe că nu sunt singuri pe Internet și lucrurile pe care trebuie să le protejeze au legătură cu viața lor personală. Protecția sistemelor informatice este precum protecția casei, în cele din urmă. Simpla parcurgere a textelor referitoare la protecție nu este doar pentru că trebuie făcută, ci ea trebuie și înțeleasă, prin urmare aș sfătui pe oricine să nu dea click-click-click pe orice, ci efectiv să citească și să înțeleagă", a arătat Albani.

Aproximativ 80 de oficiali de rang înalt din peste 20 de țări s-au întâlnit la București pentru o conferință de trei zile organizată de Oficiul Consiliului Europei în domeniul criminalității informatice (C-PROC), cu sprijinul Administrației Prezidențiale a României, pentru a-și reînnoi și extinde angajamentul pentru Acțiunea Globală împotriva criminalității informatice (Glacy).

Directorul Centrului pentru Infracțiuni Cibernetice al Consiliului Europei, Alexander Seger, consideră că în cei trei ani în care s-a desfășurat proiectul Glacy s-a demonstrat că dezvoltarea capacităților este cel mai eficient mod de a combate criminalitatea informatică la nivel mondial.

"Aceste șapte țări prioritare ale proiectului Glacy — Mauritius, Maroc, Senegal, Africa de Sud, Sri Lanka, Filipine și Tonga — s-au angajat să adopte Convenția de la Budapesta și am simțit că este de datoria noastră să-i ajutăm să o și implementeze în mod corect. Aceste țări au acum o legislație mai puternică în domeniul criminalității informatice și au pregătit procurorii, judecătorii și poliția și, mai mult decât atât, mai ales în domeniul formării profesionale a judecătorilor, ei au reușit să implementeze programele de training la nivel național", a declarat Seger vineri.

El a explicat că proiectul Glacy, care se încheie în octombrie, a avut un buget de 3,3 milioane de euro, iar proiectul Glacy+, care va dura 4 ani și se va finaliza în februarie 2020, are un buget de 10 milioane de euro.

"Ne propunem ca țările acestea șapte din Glacy să poată să acționeze ca centre regionale și să disemineze informațiile și tot ce au învățat până acum în regiunea lor; de exemplu, Sri Lanka ar putea să joace rolul acesta pentru Asia de Sud-Est, Senegal — pentru Africa de Vest. Acum avem șapte țări, dar dorim să ne extindem în regiunile din care provin", a mai declarat Seger.

Adjunctul Inspectorului General al Poliției Române, Virgil Spiridon, a afirmat că reuniunea găzduită de România arată cât de mult țara noastră susține Consiliul Europei.

"Arată experiența pe care noi o avem în domeniul cyber-crime, pe care vrem să o împărtășim prin experții noștri (...) și altor țări care au nevoie de acest lucru. Și, totodată, ne ajută și pe noi când avem nevoie de cooperare, prin aceste contacte pe care le stabilim cu aceste țări", a declarat Spiridon.

El a precizat că proiectul este unul de întărire a capacităților autorităților în lupta împotriva "cyber-crime", pentru a crea niște standarde.

"Când vrei să cooperezi cu o anumită țară și nu are o legislație, nu are o structură, e foarte greu pentru cei care vor și au nevoie de această cooperare să facă acest lucru", a mai spus Virgil Spiridon.

Conferința de închidere a proiectului Glacy și de lansare a proiectului Glacy+ marchează tranziția între cele două proiecte comune inițiate de Uniunea Europeană și Consiliul Europei.

Proiectul privind Acțiunea Globală împotriva criminalității informatice a fost lansat în 2013 pentru a permite autorităților judiciare penale din întreaga lume să se angajeze în cooperarea internațională în domeniul criminalității informatice și a probelor electronice pe baza Convenției de la Budapesta.

Acțiunea Globală împotriva criminalității informatice extinsă (Glacy+) va consolida și extinde experiența de succes a Glacy în și mai multe țări din Africa, regiunea Asia-Pacific, America Latină și Caraibe.

INTERPOL, prin complexul Global pentru Inovare (IGCI) din Singapore, va fi partenerul de implementare pentru formarea ofițerilor de poliție. Partenerii de proiect includ în plus Estonia, Franța, România, Marea Britanie, SUA și EUROPOL.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 Bilanțul după trei luni al noului comandant al Forțelor Armate Ucrainene: Armata lui Putin sângerează din greu, dar câștigă încă teren

3 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

4 Se întâmplă lucruri? / Se strânge robinetul?

5 Dorel Vișan, premiat de Masonerie pentru prezența la Moscova...