Albania: Poliţia a dispersat o nouă manifestaţie a opoziţiei

Albania: Poliţia a dispersat o nouă manifestaţie a opoziţiei

Poliţia albaneză a împrăştiat marţi cu ajutorul gazelor lacrimogene o nouă manifestaţie a opoziţiei, ai cărei simpatizanţi s-au adunat în faţa parlamentului de la Tirana pentru a încerca să împiedice desfăşurarea unei şedinţe, relatează AFP.

Această a treia manifestaţie organizată de opoziţie cu începere de sâmbătă a reunit sute de persoane, potrivit unei corespondente a agenţie France Presse.

"Lupta noastră începe din nou şi va continua până la răsturnarea guvernului", a declarat în faţa mulţimii liderul Partidului Democrat (centru dreapta), Lulzim Basha.

Foto: (c) MALTON DIBRA / EPA


Manifestanţii au forţat de mai multe ori un cordon de poliţie desfăşurat în jurul clădirii parlamentului. Ei au aruncat cu fumigene şi pietre în direcţia clădirii, scandând" Rama, du-te!", referindu-se la premierului Edi Rama.

Opoziţia cere plecarea liderului socialist şi formarea unui guvern de tranziţie care să aibă misiunea de a organiza alegeri legislative anticipate.

Deputaţii opoziţiei au demisionat luni în semn de protest faţă de şeful guvernului pe care îl acuză de "manipularea rezultatelor legislativelor din iunie 2017" şi de "implicare în afaceri cu crima organizată şi de corupţie". Edi Rama se află la putere din 2013.

"Acest parlament este ilegitim", a afirmat în faţa mulţimii Monika Kryemadhi, preşedinta Mişcării Socialiste de Integrare (LSI, centru stânga) care face parte din blocul opoziţiei. Ea a lansat un apel la un nou miting joi.

Viaţa politică albaneză este caracterizată de o mare violenţă verbală, dreapta şi stânga făcând schimb de insulte şi acuzaţii de corupţie sau de legături cu crima organizată.

Într-o reacţie pentru media, Edi Rama a tratat cu ironie "eforturile disperate" ale opoziţiei. El a ţinut să sublinieze că aceste acţiuni ar putea fi "fatale pentru deschiderea în iunie a negocierilor" de aderare al Uniunea Europeană.

Socialiştii la putere dispun de 74 din cele 140 de locuri ale parlamentului de la Tirana.

Albania speră să deschidă în vară negocierile de aderare la UE, dar această ţară cu peste 2,8 milioane de locuitori este invitată să facă progrese în lupta împotriva crimei organizate şi a corupţiei.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

3 Document secret rusesc obținut de Washington Post

4 Ucraina a încălcat „linia roșie nucleară” a Rusiei? / Culisele unui atac ucrainean asupra unei ținte-cheie din Rusia

5 Foarte interesante amănunte...