Albania: Preşedintele anunţă anularea alegerilor municipale, premierul asigură însă că acestea vor avea loc

Albania: Preşedintele anunţă anularea alegerilor municipale, premierul asigură însă că acestea vor avea loc

Preşedintele albanez Ilir Meta a anunţat sâmbătă anularea alegerilor municipale prevăzute să aibă loc pe 30 iunie, în timp ce premierul socialist Edi Rama a dat asigurări că scrutinul va avea loc, transmite AFP.

"Condiţiile actuale nu permit organizarea de alegeri democratice şi corecte şi subminează orice posibilitate de a începe negocierile de aderare ale Albaniei cu UE", a scris şeful statului într-un comunicat difuzat de administraţia prezidenţială de la Tirana.

Premierul Rama, aflat într-o întâlnire electorală în sudul ţării, a reacţionat afirmând că "alegerile chiar vor avea loc pe 30 iunie şi majoritatea socialistă este hotărâtă să ducă la bun sfârşit reforma justiţiei, crucială pentru viitorul european al Albaniei".

Singura instituţie care poate tranşa situaţia este Curtea Constituţională. Dar ea a fost dizolvată, Albania reformând în profunzime sistemul judiciar, sub coordonarea SUA şi UE.

Pe de altă parte, opoziţia albaneză protestează de două luni cerând demisia premierului Edi Rama, aflat la putere din 2013, şi refuză să participe la alegerile municipale.

Cu toate acestea, cei care pot ajunge la un acord pentru a desemna o nouă dată care să depăşească termenele constituţionale sunt partidele politice, dar opoziţia respinge orice dialog cu Edi Rama.

Liderul Partidului Democrat de opoziţie Lulzim Basha a salutat anunţul preşedintelui în faţa a mii de susţinători adunaţi sâmbătă în faţa sediului executivului.

"Anularea datei alegerilor municipale este primul rezultat al forţei noastre, dar bătălia noastră împotriva lui Edi Rama va continua", a declarat politician albanez în faţa mulţimii, precizând că demisia premierului Edi Rama nu este negociabilă, în pofida apelurilor comunităţii internaţionale care invită părţile la un dialog constructiv.

Protestele sunt deseori însoţite de violenţe, aşa cum s-a întâmplat şi sâmbătă. Manifestanţii s-au îndreptat spre sediul parlamentului, unde poliţia a utilizat gaze lacrimogene şi tunuri cu apă pentru a-i împrăştia.

Deputaţii opoziţiei de centru-dreapta şi de centru-stânga au părăsit parlamentul, acuzând guvernul că a manipulat rezultatele alegerilor legislative din iunie 2017. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Percheziții la clanul interlop Duduianu

2 Pușcărie scrie pe ea! / Un mail trimis de Buzăianu instanței o îngroapă definitiv pe japița lui Băsescu!

3 O dare în gât profi...

4 „Dragă Marian, ai 3 ani de școală” / Replica medicului Vasi Rădulescu după ce a fost atacat de Godină

5 ULTIMA ORĂ Rusia a început să-și evacueze ambasada de la Kiev și personalul diplomatic din alte orașe ale Ucra…