Albania rupe relațiile diplomatice cu Iranul: Motivul tensiunilor dintre cele două țări

Albania rupe relațiile diplomatice cu Iranul: Motivul tensiunilor dintre cele două țări

Albania a rupt miercuri relaţiile diplomatice cu Iranul, acuzat de efectuarea unui atac cibernetic masiv împotriva acestei mici ţări din Balcani.

Premierul albanez Edi Rama FOTO EPA-EFE

„Consiliul de miniştri a decis ruperea relaţiilor diplomatice cu Republica Islamică Iran, cu efect imediat”, a anunţat premierul albanez Edi Rama, citat de agențiile de presă AFP și Reuters, preluate de Agerpres.

Ambasada Iranului de la Tirana a primit o notificare oficială în care i se cere ca tot personalul său diplomatic, tehnic, administrativ şi de securitate să părăsească teritoriul Albaniei în cel mult 24 de ore, transmite Agerpres.

Edi Rama acuză Iranul de un „atac cibernetic dur împotriva infrastructurilor digitale ale Guvernului albanez, (atac) menit să le distrugă”. „O anchetă aprofundată ne-a furnizat dovada indiscutabilă” a acestui atac efectuat în data de 15 iulie, a adăugat premierul albanez.

Relațiile dintre Tirana și Teheran sunt tensionate din 2013, când Albania a decis, la cererea SUA și ONU, să găzduiască membri ai Organizaţiei Mujahedinilor Poporului Iranian (OMPI), mişcare aflată în exil și interzisă în Iran.

Casa Albă: Iranul va da socoteală

Într-un comunicat, Casa Albă a avertizat că va „lua măsuri suplimentare pentru ca Iranul să dea socoteală” pentru atacul cibernetic purtat împotriva Albaniei.

„SUA condamnă sever atacul cibernetic al Iranului împotriva aliatului nostru din NATO, Albania”, afirmă purtătoarea de cuvânt a Consiliului pentru Securitate Naţională de la Casa Albă, Adrienne Watson.

După mai multe săptămâni de anchetă în Albania, americanii „au ajuns la concluzia că Guvernul iranian a comis acest atac cibernetic inconştient şi iresponsabil şi că este responsabil pentru operaţiunile de piratare şi pentru scurgerile de date care au urmat”.

Acest atac „creează un precedent îngrijorător”, potrivit purtătoarei de cuvânt. „Comportamentul Iranului încalcă regulile care guvernează acţiunile unui stat responsabil în spaţiul cibernetic pe timp de pace”, a subliniat ea.

Această reacție dură a SUA intervine în contextul în care negocierile pentru salvarea acordului nuclear din 2015 bat pasul pe loc, notează AFP, potrivit Agerpres.

Washingtonul a diminuat speranţele unei încheieri rapide a discuţiilor calificând recent drept „neconstructiv” răspunsul Teheranului la un text pus la punct de Uniunea Europeană, coordonatoarea negocierilor.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 Bilanțul după trei luni al noului comandant al Forțelor Armate Ucrainene: Armata lui Putin sângerează din greu, dar câștigă încă teren

3 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

4 Se întâmplă lucruri? / Se strânge robinetul?

5 Dorel Vișan, premiat de Masonerie pentru prezența la Moscova...