Album emoționant al românilor din Chicago. „Unii ajungem acasă pășind, alții îngenunchind ”

Album emoționant al românilor din Chicago. „Unii ajungem acasă pășind, alții îngenunchind ”

„Acasă, la origini”, un proiect inițiat de Asociația La blouse roumaine, a traversat oceanul și a ajuns la Chicago, acolo unde comunitatea de români nu și-a uitat niciodată rădăcinile.

Harris, băiețelul Alinei Cumpan și bunicul bunicului lui. FOTO Rahul Lele și Alina Stoenescu

Proiectul „Acasă, la origini”, inițiat în anul 2020, are în centrul său o amplă campanie de recuperare identitară a portului tradițional din România și din teritoriile locuite de români, așa cum este el purtat și păstrat în zilele noastre.

În Chicago, proiectul a fost inițiat în parteneriat cu Authentic Society for Language and Romanian Culture (organizație reprezentată de Alina Celia Cumpan) împreună cu voluntarii care au participat și ajutat în tot procesul acesta.

«Acasă, la origini» a traversat oceanul și a ajuns la Chicago. Un prim album de cercetare în care veți regăsi porturi tradiționale din toate zonele țării, alături de poveștile emoționante ale românilor care nu și-au uitat niciodată rădăcinile. Mulțumim întregii comunități pentru implicare! Suntem împreună, oriunde ne-am afla!”, a transmis, săptămâna aceasta, Asociația La blouse roumaine IA, care a distribuit fotografiile în rețeaua de socializare Facebook.

Albumul comunității românești din Chicago a fost realizat în anul 2020, cu ajutorul liderului de comunitate Alina Celia Cumpan și fotografii Rahul Lele și Alina Stoenescu.

„Doar noi avem o masă a tăcerii, o coloană a infinitului, flori de mucigai”

Nu trebuie decât să privești cu ce mândrie e purtat costumul tradițional ca să remarci că dragostea și bucuria pentru neamul românesc sunt impresionant oglindite în acest album.

„Acasă-i bucata de suflet ce ne conectează la origini. Unii ajungem acasă pășind, alții îngenunchind, unii povestind, alții tăcând, unii gândind, alții visând, unii cosând, alții păstrând și tot timpul sperând… pentru că, doar noi avem o masă a tăcerii, o coloană a infinitului, flori de mucigai, poezii în grai, suflet de mălai. «Acasă, la origini» e spovedania neamului românesc de ieri și de astăzi prin testamentul străbunilor dat moștenitorilor.

«Acasă, la origini» este proiectul ce depășește granițele diplomației culturale, conectându-ne printr-o diplomație de tip nou, a inimilor, acasă, la origini!”, spune, în cel mai personal mod, Alina Celia Cumpan.

Harris, băiețelul Alinei Cumpan și bunicul bunicului lui apar alături, la ani distanță (cca. 1880-2020), purtând straiele de Banat, în albumul „Acasă, la origini” al comunității de români din Chicago.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Un text dur și fără perdea despre ce se întâmplă acum în Ucraina și în „lumea civilizată”

2 Dezvăluiri despre culisele unor negocieri secrete care ar fi putut termina demult războiul din Ucraina / Putin și Zelenski au fost dispuși să ia în cons…

3 Hărți care dau fiori / Victoria Rusiei în Ucraina ar avea consecințe devastatoare pentru apărarea NATO. România, printre țările aflate în pericol

4 VIDEO Unde o fi plecat așa intempestiv Nicușor Dan?

5 Foarte interesante amănunte...