Alcooluța a primit un BONUS de la DNA! Ea BATE CÂMPII și se dă „VICTIMĂ”...

Alcooluța a primit un BONUS de la DNA! Ea BATE CÂMPII și se dă „VICTIMĂ”...

Primarul Craiovei, Lia Olguța Vasilescu, s-a prezentat luni la Direcția Națională Anticorupție, la ora 11.30, fiind citată de procurori în dosarul în care este anchetată. Potrivi unor surse judiciare, Lia Olguța Vasilescu a fost chemată pentru a i se comunica că procurorii au dispus extinderea cercetărilor. „Mă aştept la ce e mai rău”, a spus Alcooluța la intrarea în sediul DNA. Astăzi se împlinesc exact două luni de când a fost băgată la TUBULATURĂ...

Comunicatul DNA

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a corupției au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale față de inculpaţii:

VASILESCU LIA OLGUŢA, primar al municipiului Craiova, sub aspectul săvârşirii unei noi infracțiuni de spălare a banilor,
PREDA RADU COSMIN, administratorul public al Craiovei, sub aspectul săvârșirii unei noi infracțiuni de instigare la spălare de bani,
POPESCU ELENA DANIELA, reprezentant al unei asociații non profit, sub aspectul săvârșirii unei noi infracţiuni de spălare a banilor.

În dosarul respectiv cei trei inculpaţi mai sunt acuzaţi pentru săvârşirea infracţiunilor de luare de mită (4 infracțiuni), folosirea autorității sau influenței în scopul obținerii de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite (3 infracțiuni) şi spălare de bani (VASILESCU LIA OLGUŢA), două infracțiuni de complicitate la luare de mită (PREDA RADU COSMIN) şi patru infracțiuni de complicitate la luare de mită (POPESCU ELENA DANIELA).

Din ordonanța prin care s-a dispus punerea în mişcare a acţiunii penale pentru noile fapte, există aspecte din care rezultă suspiciunea rezonabilă ce conturează următoarea stare de fapt:
Cu prilejul campaniei electorale pentru alegerea primarului municipiului Craiova, desfăşurată în anul 2012, mai mulți oameni de afaceri au fost determinați de candidatul Vasilescu Lia Olguța, personal sau prin intermediul unor persoane din echipa de campanie, să facă diverse sponsorizări. În scopul obținerii acestor foloase, inculpata s-a folosit de influența pe care o avea asupra oamenilor de afaceri, în calitatea sa de vicepreședinte al organizației județene a unui partid politic.
În cadrul „donațiilor” estimate la 135.907 euro, care au constat în realizarea de materiale electorale şi susţinerea de spectacole, inculpata Vasilescu Lia Olguța a primit de la un om de afaceri, ca urmare a exercitării influenţei sale politice, suma de 25.000 euro pentru plata concertului susţinut de un artist străin, bani pe care i-a remis cash (plus încă 25.000 euro, a căror provenienţă nu este stabilită), în preziua concertului din 14.05.2012, unei persoane organizator evenimente. Aceasta din urmă a achitat suma totală de 50.000 euro staff-ului artistului respectiv, conform contractului depus la dosarul cauzei. Prin această activitate, inculpata Vasilescu Lia Olguţa a folosit suma respectivă cunoscând că provine din săvârşirea unei infracţiuni.

Într-un context diferit, în cursul anului 2014, inculpata Vasilescu Lia Olguța a pretins și primit de la mai mulți oameni de afaceri care aveau în derulare contracte cu Primăria Craiova, pentru și printr-o asociație non profit, cu titlu de mită, mai multe sume de bani, în legătură cu îndeplinirea unor acte ce intrau în îndatoririle sale de serviciu.
Referitor la sumele de bani pretinse şi primite de inculpata Vasilescu Lia Olguţa cu ajutorul inculpaţilor Preda Radu şi Popescu Elena Daniela, din probele administrate a rezultat că inculpata Popescu Elena Daniela, preşedinte al asociaţiei, în cunoştinţă de cauză, la instigarea inculpatului Preda Radu, care, de asemenea, cunoştea provenienţa şi modul real de obţinere a sumelor de bani intrate în contul asociaţiei cu titlu de sponsorizări, a acceptat încheierea a trei contracte de sponsorizare, iar ulterior a dispus transferul sumei de 316.471 lei, în luna iunie 2014, din contul asociaţiei în contul unei societăţi comerciale, în scopul disimulării adevăratei naturi a provenienţei acesteia, cunoscând că provine din săvârşirea infracţiunii de luare de mită.

Inculpaţilor li s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și noile acuzații, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală.

UPDATE ora 12: Olguta Vasilescu a anuntat la iesirea de la DNA ca procurorii au extins urmarirea penala si pentru alte fapte - spalare de bani.

"Este o extindere pentru alte fapte - spalare de bani", a declarat Lia Olguta Vasilescu.

Candidata PSD la Primaria Craiovei a reiterat ca ar fi victima unei campanii menite sa o impiedice sa castige primaria: " Eu inteleg ca Olguta Vasilescu nu are voie sa castige primaria Craiova, ca PSD nu are voie sa castige primaria Craiova."

Din cate am vazut in procesul verbal este de saptamana trecuta, dar fiind ultima saptamana de campanie, trebuia sa ma plimb si eu pe aici, ca asa e situatia", a adaugat Olguta Vasilescu.

"In secolul XXI, un primar este chemat la DNA in saptamana alegerilor pentru faptul ca a indraznit sa vopseasca niste fatade in orasul sau", a afirmat primarul din Craiova, sustinand ca este "nevinovata in acest dosar": "Mi se pare aerant si cred ca niciun judecator nu ma poate condamna pentru ce e este in acest dosar".

Vasilescu a precizat ca deocamdata nu s-a luat niciun fel de masura preventiva la adresa sa.

Primarul din Craiova a mai declarat ca a facut in urma cu 2 saptamani o plangere catre Consiliul Superior al Magistraturii: "nu am primit deocamdata niciun raspuns vizavi de cum s-au interogat martori in dosarul meu".

Ea este acuzată de luare de mită (patru infracțiuni), folosirea autorității sau influenței în scopul obținerii de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite (trei infracțiuni) și spălare de bani.

Vechile acuzații

În același dosar sunt cercetați Radu Cosmin Preda, administratorul public al Craiovei, pentru două infracțiuni de complicitate la luare de mită, și Elena Daniela Popescu, reprezentant al unei asociații non-profit, pentru patru infracțiuni de complicitate la luare de mită.

"În cursul anului 2012, cu prilejul campaniei electorale pentru alegerea primarului municipiului Craiova, mai mulți oameni de afaceri au fost determinați de candidatul Lia Olguța Vasilescu, personal sau prin intermediul unor persoane din echipa de campanie, să efectueze diverse sponsorizări. În scopul obținerii acestor foloase, inculpata s-a folosit de influența pe care o avea asupra oamenilor de afaceri, în calitatea sa de vicepreședinte al organizației județene a unui partid politic", spune DNA.

Potrivit DNA, "donațiile", estimate la 135.907 euro, s-au concretizat atât în realizarea de materiale electorale, cât și pentru organizarea unor spectacole în susținerea campaniei inculpatei.

De asemenea, în anul 2014, Lia Olguța Vasilescu a pretins și primit de la mai mulți oameni de afaceri, printr-o asociație non-profit, cu titlu de mită, suma totală de 544.209, 33 lei, în legătură cu îndeplinirea unor acte ce intrau în îndatoririle sale de serviciu.

Concret, Lia Olguța Vasilescu, direct sau prin intermediari, beneficiind de ajutorul celorlalți inculpați, a solicitat oamenilor de afaceri care aveau în derulare contracte cu Primăria Craiova să efectueze sponsorizări către asociația reprezentată de Elena Daniela, în vederea efectuării unor lucrări de reabilitare a fațadelor unor clădiri din municipiul Craiova.

Anchetatorii au reținut că oamenii de afaceri au acceptat solicitările formulate de Lia Olguța Vasilescu, pentru a nu întâmpina din partea edilului dificultăți în buna desfășurare a contractelor, în efectuarea plăților și în recepționarea lucrărilor.

"De asemenea, edilul a beneficiat în mod direct de avantaje nepatrimoniale constând în acumularea de capital electoral, aspecte invocate deja în spațiul public într-o emisiune televizată din 2 martie 2016", mai menționează DNA.

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Au fost antrenați de americani și canadieni / Cine sunt „sabotorii”, noul coșmar al Rusiei în Crimeea

2 Experţi şi foşti oficiali de la Pentagon au simulat un război din cauza Taiwanului: Pierderi grele atât pentru China, cât şi pentru Statele Unite

3 Un general ucrainean din GRU prins că a trimis Rusiei informații secrete a încercat să-i împuște pe anchetatori

4 Foarte interesante amănunte!

5 Pe orbita Pământului zboară două avioane spațiale misterioase...