Alegerea care nu poate fi evitată. Apărați-vă viitorul!/Citește și dă mai departe!

Alegerea care nu poate fi evitată. Apărați-vă viitorul!/Citește și dă mai departe!

Astazi, in Piata Victoriei, nu e despre Codruta Kovesi. Cu bunele si erorile ei, cu succesele si esecurile ei. Dupa 12 ani la varful parchetelor din Romania, dna Kovesi isi va incheia acest ultim mandat la DNA in cel mult un an si jumatate. Nici nu cred ca ar fi chiar o tragedie personala pentru domnia sa o mai rapida "liberare" de sub uriasa presiune.

Nu e despre Klaus Iohannis. Presedintele a trecut de mijlocul primului mandat, ramane de vazut daca va candida pentru cel de-al doilea, dar in orice caz, mai devreme sau mai tarziu va pleca de la Palatul Cotroceni.

Nu e nici macar despre Liviu Dragnea, un simplu actor principal al unui moment, doar un simptom, chiar daca unul extrem de grav, al unui sindrom numit fenomenul GIO care sufoca aceasta tara, scrie Ioana Ene Dogioiu pe  Ziare.com .

Nu e, in principal, despre nicio persoana anume, nu e despre niciun partid, chiar daca personalizarea este uriasa si tine de nevoia noastra de a vedea chipuri si a rosti nume ca sa ne angajam emotional intr-o cauza.

Protestul de astazi este despre noi. Despre viata noastra si intreg viitorul, al nostru si al copiilor nostri.

Intrebarea nu contine niciun nume, cu exceptia celui al Romaniei. Intrebarea este daca vrem ca Romania sa ramana si sa avanseze in lumea civilizata, democratica, caracterizata prin suprematia legii, a statului de drept, a regulilor, sau acceptam pabusirea Romaniei, adica a noastra, in timp, in perioada preaderare, cu toate consecintele aferente desigur.

Daca actuala putere va fi lasata sa arunce in aer echilibrele economice atragand sanctiuni din partea UE, daca va fi lasata sa masacreze Legile Justitiei care au conditionat intrarea noastra in UE, daca justitia va ajunge din nou marioneta grupurilor mafiote, desigur nu se va crapa cerul intr-o zi. Soarele va continua sa rasara. Dar peste o Romanie a carei situatie se va degrada rapid.

Intai cu taierea fondurilor europene, apoi cu pierderea dreptului de vot, apoi poate cu restrangeri ale dreptului de munca pentru romani, cu amanarea sine die a intrarii in spatiul Schengen, cu pierderea masiva de investitii straine, cu limitarea garantiilor de securitate, pentru ca, ar trebui sa ne fie clar, odata cu Donald Trump am intrat in epoca in care nimic nu mai e gratis si apararea de care beneficiezi trebuie platita.

Si de aici efecte pe care le vedem deja la raftul cu oua, cu unt, ulei si carne, la benzinarie, in rata la banca.

Cine isi imagineaza ca problema Legilor Justitiei este una abstracta, una despre ei si statele lor paralele din care nu intelegem mare lucru, isi pregateste o foarte dura aterizare in realitatea unui viitor nu foarte indepartat.

 O tara dominata de coruptie, o tara cu justitie amputata este o tara care nu mai are resurse pentru propria dezvoltare, pentru servicii publice solide, o tara in care mori cu zile in spitale fara medici, dar pline de microbi, cu scoli care pica peste copii, in care copiii iti ard de vii in cluburi cu autorizatii primite pe spaga, o tara care nu mai are cum sa acceseze resursa externa, o tara pusa la colt, izolata, lasata pe un cont propriu din ce in ce mai precar.

Prejudiciul identificat de DNA numai in 2016 si numai pentru faptele de abuz in serviciu se ridica la 263 de milioane de euro, potrivit Laurei Codruta Kovesi. Asa arata doar mica bucatica din hotie, aceea care ar putea ramane nepedepsita. Ca acesti bani nu se recupereaza asa cum trebuie e drept, dar asta tot pentru ca recuperarea, in sarcina ANAF, depinde in prea mare masura de vointa politica.

Acum Legile Justitiei par departe, peste un timp le veti simti dureros in buzunare si farfurii. In revenirea acasa a unor oameni pentru care nu exista sansa in tara. In saracie si nedreptate.

In iarna, forta societatii romanesti, miraculos unita, i-a oprit. Da, e adevarat ca in anul scurs de atunci, pas cu pas au reusit sa recupereze cu ajutorul CCR buna parte din OUG 13. Dar atunci au dat inapoi. E clar ca numai de frica stiu.

Iar acum e mai rau decat in iarna. Magnitudinea raului din noile legi ale justitiei este incomparabil mai mare, tocmai pentru ca nu mai este vorba despre un om si o infractiune. E vorba despre distrugerea independentei justitiei in ansamblu. De aceea si revolta fara precedent a celor 4.000 de magistrati, in majoritate judecatori.

Am scos din minti slugile penalilor chemandu-va sa va aparati tara in razboiul cu cei care o vor prabusita in timp doar pentru ca ei sa nu-si plateasca hotiile.

Suntem in razboi. Aparati-va tara!

Va chem din nou: Aparati-va tara, aparati-va viitorul! Ori vor pierde ei si vom castiga noi, cei care vrem o Romanie europeana, ori vor castiga ei si aici nu va mai fi de trait.

Alegerea nu poate fi evitata!


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Nu le zice rău Ciucă...

4 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

5 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”