Alegerea lunetelor potrivite pentru vânătoare

Alegerea lunetelor potrivite pentru vânătoare

Sursa de imagine: ALong / Shutterstock.com

Deși alegerea unor lunete potrivite pentru pușca de vânătoare pare un lucru complicat, nu este deloc așa dacă iei în considerare câteva dintre aspectele esențiale care ajută la definirea nevoilor pe care le ai.

Pentru că într-adevăr, alegerea lunetei potrivite depinde înainte de toate de nevoile pe care le ai. 

Criterii de alegere a lunetei

Având în vedere că vei utiliza luneta pentru vânătoare, este nevoie să definești clar în ce mediu se va desfășura partida de vânătoare și ce animale urmărești să vânezi. De exemplu, dacă urmărești vânatul mic, atunci nu vei avea nevoie de un zoom prea mare, însă pentru o partidă de vânat pe mare vei avea nevoie de o vizibilitate mai bună, deci de un zoom mai crescut. 

De asemenea, este nevoie să definești clar dacă ai nevoie de o lunetă pentru tragere la distanță, pentru supraveghere sau pentru tragere de aproape. În acest sens, poți alege unul dintre cele trei reticule existente: clasic, MIL-DOT sau BDC. Dacă intenționezi să vânezi și noaptea, atunci pe lângă luneta potrivită vei avea nevoie și de un Night Vision eficient, un instrument cu ajutorul căruia ținta poate fi reperată chiar și de la 100 de metri. 

Sursa de imagine: riopatuca / Shutterstock.com

Care sunt caracteristicile unei lunete?

Capacitatea de mărire a unei lunete potrivite pentru pușca de vânătoare este definită sub o formă de felul 6x30. Primul număr, cel din stânga, indică de câte ori va fi mărită ținta în comparație cu vederea liberă, însă trebuie să ai în vedere că deși un număr mai mare înseamnă o mărire mai mare, câmpul vizual va fi unul mai restrâns. Cel de-al doilea număr indică diametrul obiectivului. În exemplul de mai sus, obiectivul optic este de 30 mm. Este foarte important faptul că cu cât obiectivul lunetei este mai mare, cu atât acesta permite obținerea unei cantități mai mare de lumină, deci câmpul vizual va fi mai mare. 

Pentru a alege luneta potrivită, trebuie să ții seama și de tipul de montare pe armă: montare detașabilă (fixarea și scoaterea lunetei de pe armă se face fără a regla de fiecare dată arma) sau montare fixă (demontarea lunetei atrage cu sine nevoia de efectuare a reglajelor de fiecare dată). 

Pregătirea pentru o partidă de vânătoare trebuie realizată temeinic. Stând relaxat acasă, la umbra unei pergole, poți analiza cu atenție fiecare detaliu pe care îl implică o partidă de vânătoare, astfel încât să fii pregătit din toate punctele de vedere.


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

2 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

3 VIDEO București 2024...

4 Așa o fi?

5 Misterioasa decizie a Armatei Chinei...