Alegeri europarlamentare 2024. Cine a pierdut şi cine a câştigat mandate în plus în Parlamentul European

Alegeri europarlamentare 2024. Cine a pierdut şi cine a câştigat mandate în plus în Parlamentul European

Duminică a fost ultima zi în care alegătorii din cele 27 de state ale Uniunii Europene şi-au votat reprezentanţii pentru Parlamentul European pentru următorii cinci ani, 720 la număr, iar cele patru zile în care s-a desfăşurat acest scrutin au arătat o schimbare clară spre dreapta a opţiunilor din statele membre.

grafic Parlament European jpg

În ultimii cinci ani, Parlamentul European a fost condus de o majoritate formată din trei grupuri: Partidul Popular European de centru-dreapta, Partidul Socialist și Democrat de centru-stânga și liberalii sau Renew Europe, succesorul grupului Alianței Liberalilor și Democraților pentru Europa, care a existat între anii 2004 și 2019.

După închiderea ultimelor secţii de votare, în baza ultimelor estimări, cele mai multe mandate în Parlamentul Uniunii Europene le are PPE, 191, după ce a obţinut 15 mandate în plus faţă de alegerile în 2019, potrivit datelor obţinute de la de la Parlamentul European prin dpa-infocom.

Urmează Alianța Progresistă a Socialiștilor și Democraților, care, în ciuda faptului că a pierdut 4 mandate, ocupă locul doi, cu 135 de mandate.

Renew Europe, care grupează partidele liberale, a pierdut 19 mandate şi, va potrivit estimărilor de la ora 1, are 71 de reprezentanţi.

Pe locul patru se situează Grupul Conservatorilor și Reformiștilor Europeni, care are 2 mandate în plus faţă de alegerile din 2019, ajungând astfel la 71.

Identitate și Democrație, grup politic de dreapta spre extrema-dreaptă, compus din naționaliști, populiști de dreapta și partide naționale eurosceptice din 10 națiuni europene, ocupă poziţia a cincea, cu 57 de mandate, cu 8 în plus faţă de sesiunea anterioară.

Urmează Grupul Verzilor/ Alianța Liberă Europeană, care este un grup politic tânăr din Parlamentul European, cu 53 de mandate, după ce a pierdut 18, deputaţii neafiliaţi, în număr de 45, cu 17 mai puţini decât până acum. Stânga Unită Europeană/Stânga Verde Nordică, care grupează partide cu orientări de stânga, către extremă-stânga, cu 35 de mandate, după ce a pierdut două, şi la categoria „alţii”, 50 de mandate.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Adevărații șefi ai României, la ei e cheia...

2 VIDEO „Taci dracu' din gură, ești altă generație, nu vă suport” / Claudiu Bleonț și-a umilit fetița pe scenă

3 O informație care dă de gândit...

4 VIDEO Nicușor Dan a luat-o razna? Serie de gafe la dezbaterea de la TVR

5 Aceste lucruri se petrec în „curata” Germanie... La Amsterdam, unde abia poți respira pe anumite străzi din cauza „ierbii”, cum o fi?