Alegeri generale în Serbia: Vucic a votat pentru "menţinerea păcii şi stabilităţii", iar Ponos pentru "normalitate"

Alegeri generale în Serbia: Vucic a votat pentru "menţinerea păcii şi stabilităţii", iar Ponos pentru "normalitate"

Principalii rivali în alegerile generale din Serbia, preşedintele în exerciţiu Aleksandar Vucic, şef al Partidului Progresist (SNS), şi Zdravko Ponos, liderul coaliţiei de opoziţie "Uniţi pentru Victoria Serbiei", au votat duminică în Belgrad, transmite agenţia Tanjug.

Vucic a sosit cu puţin înainte de ora locală 8:00.

"Astăzi este o zi importantă şi alegerile sunt un lucru serios, nu sunt o joacă, iar statul nu este o jucărie. Sunt încrezător că rata de participare va fi ridicată şi că oamenii vor dori nu doar să-şi demonstreze preferinţele politice, ci şi să-şi aleagă viitorul pentru ei înşişi, părinţii lor şi copiii lor. Cred că vor alege progresul economic continuu şi ca Serbia să se numere printre economiile cu cea mai rapidă creştere din Europa. Menţinerea păcii şi stabilităţii şi asigurarea progresului economic vor fi cel mai important lucru în viitor", le-a declarat Vucic reporterilor.

Ponos a votat la scurt timp după ora locală 9:00 şi a venit împreună cu soţia sa.

Adresându-se reporterilor, Ponos şi-a exprimat speranţa că scrutinul de duminică va marca intrarea Serbiei într-o perioadă de normalitate, sfârşitul divizărilor artificiale şi un viitor mai sigur.

Şi premierul sârb Ana Brnabic, vicepreşedintă a SNS, a votat dimineaţa devreme la Belgrad.

"Astăzi este cea mai măreaţă zi pentru democraţie şi sper că majoritatea cetăţenilor sârbi să-şi exercite dreptul de a merge la vot şi să voteze pentru oamenii despre care cred că pot asigura un viitor stabil, pace şi prosperitate", a spus Brnabic, care a adăugat că se aşteaptă la o victorie istorică şi fără drept de apel a lui Aleksandar Vucic încă din primul tur al alegerilor prezidenţiale.

Circa 6,5 milioane de cetăţeni cu drept de vot sunt chemaţi la urne să aleagă un nou preşedinte pentru un mandat de cinci ani, dintre opt candidaţi.

Alegătorii vor desemna un nou parlament, cu 250 de mandate, având de ales între 19 partide şi coaliţii într-un scrutin legislativ anticipat, şi vor vota şi într-un scrutin municipal, în Belgrad şi în alte 13 oraşe sârbe. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 Da, are 60 de ani și s-a calificat la concursul național de frumusețe Miss Argentina...

4 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…

5 VIDEO Cum, mint americanii? / Amănunte greu de digerat despre atentatul cu sute de victime din timpul retragerii americane din Afganistan, negat de Pent…