Alegeri în Bulgaria: Opoziţia îndeamnă populaţia să iasă la vot în pofida pandemiei

Alegeri în Bulgaria: Opoziţia îndeamnă populaţia să iasă la vot în pofida pandemiei

Politicieni ai opoziţiei din Bulgaria au îndemnat populaţia ţării să voteze în alegerile de duminică în pofida pandemiei, pe fondul temerilor conform cărora participarea va fi una scăzută, informează dpa.

Alegerile parlamentare au loc în Bulgaria în toiul unui al treilea val al epidemiei de COVID-19, iar procesul de votare este însoţit de numeroase reguli sanitare. Alegătorii aflaţi în carantină pot să voteze cu urne mobile.

Foto: (c) VASSIL DONEV / EPA


În total, 6,7 milioane de cetăţeni sunt chemaţi să-i aleagă pe viitorii 240 de membri ai Adunării Naţionale de la Sofia.

Scrutinul urmează să decidă dacă partidul GERB (de dreapta, proeuropean) al premierului Boiko Borisov va rămâne la putere în această cea mai săracă ţară din Uniunea Europeană.

Foto: (c) VASSIL DONEV / EPA


Lidera socialiştilor, Kornelia Ninova, a calificat scrutinul drept "decisiv" şi a declarat că ea a votat "pentru schimbare şi stabilitate".

Partidul reformist de opoziţie Bulgaria Democrată i-a îndemnat la rândul său pe bulgari să participe la vot, copreşedintele partidului Hristo Ivanov, fost ministru al justiţiei, declarând că bulgarii "trebuie să meargă şi să voteze pentru schimbare". Partidul lui Hristo Ivanov a participat la protestele stradale din vara anului trecut, în legătură cu acuzaţii de corupţie împotriva coaliţiei de guvernare, din care fac parte şi naţionaliştii din VMRO.

Foto: (c) VASSIL DONEV / EPA


Opoziţia este divizată în mai multe partide, însă Partidul Socialist este dat în sondaje ca a doua forţă politică în urma alegerilor, cu 20-22% din voturi.

Proiecţiile rezultatelor vor putea fi făcute publice doar după închiderea urnelor, la orele locale 20:00. Rezultatele oficiale ale scrutinului nu sunt aşteptate mai devreme de joi. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

4 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria

5 Așa o fi? /