Alegeri în Grecia: Partidul de dreapta al fostului premier Mitsotakis câştigă detaşat | Sondaje la ieșirea de la urne

Alegeri în Grecia: Partidul de dreapta al fostului premier Mitsotakis câştigă detaşat | Sondaje la ieșirea de la urne

Partidul de dreapta al fostului premier grec Kyriakos Mitsotakis a câştigă duminică detaşat alegerile legislative repetate, potrivit sondajelor efectuate la ieşirea de la urne, ceea ce ar urma să-i asigure majoritatea absolută pentru a forma ceea ce el a descris drept "un guvern stabil", transmite AFP, preluată de Agerpres.

Kyriakos Mitsotakis votând la alegerile de duminică Foto AFP

Partidul Noua Democraţie (ND), aflat la putere din 2019, a obţinut conform acestor sondaje între 40% şi 44% din voturi, faţă de numai între 16% şi 19% pentru partidul de stânga Syriza al lui Alexis Tsipras - fost premier în perioada 2015-2019 -, care suferă astfel o nouă înfrângere electorală usturătoare.

Formaţiunea lui Mitsotakis câştigase şi scrutinul din 21 mai, dar a refuzat atunci să formeze o coaliţie, astfel încât să fie repetate alegerile pentru ca, aşa cum prevede legislaţia electorală a Greciei, la repetarea scrutinului partidul câştigător să primească un bonus de 50 de mandate în legislativ.

Liderul conservator a reuşit înaintea alegerilor să mai calmeze din furia populară împotriva guvernului său cauzată de accidentul de tren care a ucis 57 de oameni în nordul Greciei în februarie.

Scandalul provocat de interceptările unor politicieni şi jurnalişti de către serviciile secrete - aflate sub controlul direct al lui Mitsotakis - şi care a izbucnit în august anul trecut nu l-a afectat prea mult, deşi opoziţia a căutat să scoată în evidenţă această temă în timpul campaniei electorale.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?

5 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat