Alegeri în Hong Kong: Candidatura liderului mişcării pro-democraţie, Joshua Wong, a fost invalidată

Alegeri în Hong Kong: Candidatura liderului mişcării pro-democraţie, Joshua Wong, a fost invalidată

Joshua Wong, lider al mişcării pro-democraţie în Hong Kong, a anunţat marţi că i-a fost invalidată candidatura pentru viitoarele alegeri locale, în condiţiile în care fosta colonie britanică trece prin cea mai gravă criză politică de după retrocedarea sa Beijingului, în 1997, informează AFP.

"Condamn ferm faptul că guvernul se dedă unei filtrări politice şi cenzurii şi mă privează de drepturile mele politice", a declarat Joshua Wong, 22 de ani, student la ştiinţe politice, într-un comunicat pe pagina sa de Facebook.

Wong, care a fost în 2014 chipul "Mişcării umbrelelor" ce a paralizat centrul oraşului vreme de peste două luni, a precizat că unul dintre responsabilii alegerilor din noiembrie a apreciat drept nevalabilă candidatura sa.

Un purtător de cuvânt al guvernului a declarat că această respingere se explică prin faptul că Wong a militat pentru dreptul la "autodeterminare" al Hong Kongului, ceea ce contravine spiritului Legii Fundamentale, "mini-constituţia" fostei colonii britanice. "Candidatul nu respectă cerinţele preliminare ale legilor electorale competente", a subliniat acest purtător de cuvânt.

Hong Kongul este de la începutul lui iunie scena unor acţiuni şi manifestaţii aproape zilnice menite să denunţe regresul libertăţilor şi ingerinţa tot mai mare a Chinei în problemele regiunii semiautonome, dar să şi ceară reforme democratice. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

2 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

3 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

4 Așa o fi?

5 VIDEO București 2024...