ALEGERI ÎN ISRAEL Partidul lui Netanyahu, acuzat că a ascuns camere în unele secţii de vot

ALEGERI ÎN ISRAEL Partidul lui Netanyahu, acuzat că a ascuns camere în unele secţii de vot

Partidul Likud al premierului israelian Benjamin Netanyahu a trimis "observatori" echipaţi cu camere video ascunse la mai multe secţii de vot unde sunt înscrişi alegători arabi, gest denunţat de politicieni arabi din Israel drept tentativă de intimidare a alegătorilor veniţi să-şi exprime preferinţele la scrutinul legislativ de marţi, relatează Reuters şi AFP.

Poliţia a confirmat că s-au înregistrat "o serie de presupuse nereguli" în nordul ţării, unde trăiesc numeroşi arabi israelieni, grup ce reprezintă 21% din populaţia statului evreu.

Netanyahu a justificat aceste filmări, susţinând că de fapt ar trebui instalate camere la vedere în secţiile de votare din toată ţara, însă deputatul arab Ahmad Tibi a afirmat că este vorba de o încălcare a legii şi "o tentativă directă de sabotare" a libertăţii votului.

Oficiali arabi de la secţii din mai multe localităţi arabe din nordul Israelului au menţionat că respectivele camere nu au înregistrat pe ascuns, ci erau ataşate la cămăşile reprezentanţilor Likud, lentilele fiind vizibile.

Pe reţelele sociale au circulat filmuleţe cu militanţi ai Likud care participau la controlul operaţiunilor de vot luaţi la rost de alţi observatori pentru că ascundeau camere video, iar principalul partid arab din Israel a depus o plângere la comisia electorală în acest sens.

Un purtător de cuvânt al comisiei electorale a asigurat că se fac verificări cu privire la aceste acuzaţii şi la legalitatea prezenţei de camere în secţiile de votare.

La scrutinul precedent, din 2015, Netanyahu i-a invitat pe alegătorii săi, chiar în ziua votului, să vină la urne ca o contrapondere la alegătorii arabi care vin să voteze "în masă", remarci care i-au atras critici virulente, inclusiv din străinătate, şi pentru care şi-a cerut ulterior scuze.AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 De citit! / Cinci motive pentru care litoralul românesc trebuie evitat cu orice preţ

2 „Ciorba a devenit un fel de caviar” / Turiștii, revoltați de prețurile care au explodat în Mamaia

3 Răsturnare de situație! Oana Mizil, agresată de Vanghelie din cauza acestui dobitoc?

4 Așa o fi?

5 Rozătoarele României