Alegeri în Italia: Este așteptat cel mai de dreapta guvern de la Benito Mussolini încoace. Giorgia Meloni favorită pentru postul de prim ministru

Alegeri în Italia: Este așteptat cel mai de dreapta guvern de la Benito Mussolini încoace. Giorgia Meloni favorită pentru postul de prim ministru

Italienii au început să voteze la ora 7 locală, iar participarea la vot la ora prânzului era de aproape 20%, similară cu cea de la precedentul scrutin din 2018, iar urnele se închid la ora 23 când vor fi publicate și primele sondaje la ieșirea de la urne.

Declararea rezultatelor va lua însă timp, deoarece sistemul de vot este complex – 3/8 dintre cele 200 de mandate din Senat și 400 ale Camerei Deputaților se aleg în circumscripții uninominale prin scrutin majoritar, în timp ce restul se aleg în circumscripții plurinominale pe baza reprezentării proporționale. Italienii din străinătate aleg patru senatori și opt deputați.

Sondajele de opinie au dat în mod constant o majoritate confortabilă alianței de dreapta, între partide Frații Italiei (FdI, dreapta radicală, post fascist) condus de Giorgia Meloni, Lega (dreapta xenofobă), condus de Mateo Salvini și Forza Italia (centru dreapta) condus de fostuș premier Silvio Berlusconi. Meloni are șansa să devină prima femeie șef de guvern din istoria Italiei, la 100 de ani după ce strămoșul ei politic, Benito Mussolini, a devenit prim ministru.

Stânga este fragmentată între Partidul Democrat (PS, centru stânga), condus de Enrrico Letta, Mișcarea 5 Stele (stânga populistă), condus de fostul premier Giuseppe Conte și Italia Viva, condus de fostul premier și lider al PD, Matteo Renzi.

Meloni s-a distanțat declarativ de originile fasciste ale partidului, prezentându-l drept un partid clasic conservator. Ea a promis măsuri de reducere drastică a imigrației, la fel ca și Salvini și Berlusconi, dar spre deosebire de aceștia nu are o poziție favorabilă președintelui Rusiei, Vladimir Putin.


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Document secret rusesc obținut de Washington Post

3 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

4 Ucraina a încălcat „linia roșie nucleară” a Rusiei? / Culisele unui atac ucrainean asupra unei ținte-cheie din Rusia

5 Foarte interesante amănunte...