Alegeri în Republica Moldova: Pregătire insuficientă a secțiilor de votare și cadouri electorale (raport)

Alegeri în Republica Moldova: Pregătire insuficientă a secțiilor de votare și cadouri electorale (raport)

Trimisul special al AGERPRES, Ionuț Mareș, transmite: Campania electorală pentru alegerile prezidențiale de duminică din Republica Moldova a fost marcată de o pregătire insuficientă a secțiilor de votare din țară, de cazuri de utilizare a resurselor administrative de către concurenții electorali, ce pot fi calificate drept oferire de cadouri electorale, dar și de cheltuieli nereflectate în rapoartele financiare prezentate de concurenții electorali.

Acestea sunt concluziile unui raport de monitorizare realizat de Misiunea Promo-LEX de observare a alegerilor de la 30 octombrie și prezentat vineri la Chișinău. Raportul acoperă perioada de monitorizare 5-27 octombrie.

Promo-LEX, organizație nonguvernamentală de promovare a democrației și a drepturilor omului, constată în raportul de monitorizare că legislația națională creează condiții inechitabile candidaților la funcția de președinte al Republicii Moldova și consideră necesar de a fi ajustat cadrul legal, în așa fel încât toți candidații electorali să fie puși pe picior de egalitate, pentru că validarea tardivă a concurenților electorali poate dezavantaja anumite partide și candidați electorali în timpul campaniei.

Observatorii au vizitat peste 1.800 de secții de votare și au identificat sute de insuficiențe precum lipsa mobilierului sau a accesului la internet și la telefonie, lipsa mijloacelor anti-incendiu, a bunei iluminări, a calculatoarelor sau a căldurii, precum și a condițiilor de acces pentru persoanele cu necesități locomotorii sau cu necesități speciale.

Misiunea de observare Promo-LEX mai semnalează tendința de utilizare a resurselor administrative în promovarea unui candidat sau potențial candidat. Observatorii Promo-LEX au raportat cel puțin 21 cazuri de utilizare a resurselor administrative de către potențialii candidați sau candidați în această perioadă: Marian Lupu (Partidul Democrat din Moldova — PDM) — 13 cazuri, Mihai Ghimpu (Partidul Liberal — PL) — 6 cazuri, Igor Dodon (Partidul Socialiștilor din Republica Moldova — PSRM) — un caz, Iurie Leancă (Partidul Popular European din Republica Moldova — PPEM) — un caz.

Alte nereguli semnalate în raport sunt amplasarea de afișe electorale în locuri interzise, cazuri care pot fi calificate drept oferire de cadouri cu tentă electorală sau activități de denigrare a concurenților electorali.

Totodată, observatorii Promo-LEX constată un șir de cheltuieli ale concurenților electorali nereflectate în rapoartele financiare. Astfel, observatorii au raportat că 10 concurenți electorali au utilizat cel puțin 167 sedii în 35 de centre raionale, municipiile Chișinău, Bălți și Unitatea Teritorială Autonomă Găgăuzia (UTAG), însă doar trei au indicat astfel de cheltuieli în rapoartele depuse la Comisia Electorală Centrală (CEC).

De asemenea, s-a constatat că 10 concurenți electorali au utilizat servicii de comunicații în primele două săptămâni de campanie electorală, iar la capitolul cheltuieli acestea s-au regăsit doar în raportul unui concurent electoral, mai exact Marian Lupu. Liderul PDM și-a anunțat între timp retragerea din cursă.

Observatorii Promo-LEX au raportat și utilizarea transportului în Republica Moldova cu scop electoral de către cel puțin 10 concurenți electorali, însă doar patru dintre ei au indicat astfel de cheltuieli în rapoartele depuse la CEC.

Potrivit observatorilor Promo-LEX, nouă concurenți electorali au omis reflectarea anumitor cheltuieli pentru materiale promoționale în rapoartele privind finanțarea campaniei electorale depuse la CEC.

Misiunea de observare Promo-LEX cuprinde 42 de observatori pe termen lung, care vor monitoriza procesul electoral în toate circumscripțiile electorale din Republica Moldova în perioada 31 august — 30 noiembrie. În ziua alegerilor, Promo-LEX va delega câte un observator pe termen scurt în fiecare secție de votare din țară.

Misiunea Promo-LEX va realiza numărarea în paralel a voturilor în toate secțiile de votare. Misiunea va observa alegerile și în 47 de secții de vot constituite în afara granițelor.

Activitatea Misiunii de observare Promo-LEX și o campanie intitulată 'Ieși la vot' sunt susținute financiar de Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID), Ambasada Marii Britanii la Chișinău, National Endowment for Democracy și Consiliul Europei.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

4 Așa o fi?

5 VIDEO București 2024...