Alegeri în Republica Moldova: Socialistul Dodon propune înlocuirea în școli a Istoriei Românilor cu Istoria Moldovei

Alegeri în Republica Moldova: Socialistul Dodon propune înlocuirea în școli a Istoriei Românilor cu Istoria Moldovei

Trimisul special al AGERPRES, Cristian Lupașcu, transmite: Candidatul Partidului Socialiștilor la funcția de președinte al Republicii Moldova, Igor Dodon, a declarat, joi seară, la dezbaterea televizată cu contracandidata sa, Maia Sandu, că, în cazul în care va deveni președinte al statului, va iniția un proiect de act normativ care va avea ca obiectiv introducerea în școli a manualului de Istoria Moldovei, în detrimentul celui de istorie a României.

"Eu voi ieși cu inițiativa legislativă de a introduce în școli Istoria Moldovei. Pe parcursul ultimilor ani, am reușit, împreună cu mai mulți oameni de știință, să elaborăm mai multe manuale de istorie a Moldovei. (...) Baza este pusă. Trebuie elaborat manualul și de introdus în școli. Eu voi insista și voi propune ca Istoria Moldovei să revină în școli. Noi avem cu ce ne mândri. Noi avem o istorie de peste 650 de ani. (...) Noi trebuie să învățăm istoria noastră, nu a statului vecin", a afirmat Dodon, în dezbaterea de la postul de televiziune Pro TV Chișinău.

Liderul socialist susține că "sunt foarte multe lucruri în actuala istorie a României care nu corespund realității".

În replică, contracandidata lui Dodon, pro-europeana Maia Sandu, reprezentantă a Partidului Acțiune și Solidaritate, susține că modificarea manualului de istorie este apanajul istoricilor și oamenilor de știință, nu al politicienilor.

"Bănuiesc că următorul pas este să ne spună nouă, în educație, cum trebuie descrisă cariera lui Igor Dodon în manualul de istorie. Eu categoric sunt împotriva acestor lucruri și le spun politicienilor să stea departe de știință. (...) Vai de noi dacă ajunge Igor Dodon să ne scrie manualele de istorie", a precizat Maia Sandu.

AGERPRES/ (AS—editor: Vicențiu Purcărea, editor online: Ada Vîlceanu)

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Noi amănunte picante

2 Și ăsta a fost pilos? / „Tatăl meu avea o funcție politică destul de importantă”

3 Amănunte picante rău! / Androneasca, la pușcărie? / Costoiu a turnat-o pe „mami Cati” în fața judecătorilor!

4 Ceas de 180.000 de dolari! / L-o avea de la interlopul care-și permitea să-i zică „curvă”?

5 Protestul arestatului Dide capătă sens / A sunat din pușcărie pentru a face publică poveste unui IT-ist care s-a…