Alegeri în Spania: Socialiştii pe primul loc, dar fără majoritate (sondaj)

Alegeri în Spania: Socialiştii pe primul loc, dar fără majoritate (sondaj)

Duminică la ora locală 20.00 (18.00 GMT) s-au închis urnele la alegerile legislative din Spania. Socialiştii conduşi de premierul în exerciţiu Pedro Sanchez au obţinut cele mai multe voturi, dar nu suficiente pentru o majoritate parlamentară, arată primele rezultate ale unui sondaj privind intenţiile de vot efectuat de GAD3, preluate de Reuters.

Conform aceleiaşi surse, partidul de extremă dreaptă Vox a obţinut pentru prima dată locuri în camera inferioară a parlamentul de la Madrid.

Sondajul comandat de televiziunea publică RTVE, bazat pe chestionarea votanţilor în intervalul 22-27 aprilie, arată că niciun partid nu este aproape de obţinerea unei majorităţi parlamentare.

Primele date preliminare vor fi publicate în jurul orei 19.00 GMT, după numărarea a 20-25% din voturi, iar oficialii se aşteaptă ca 90% din voturi să fie numărate până la orele 20.30-21.00 GMT.

Cu ocazia unor alegeri recente, primele sondaje de opinie, efectuate după o metodologie diferită, nu au prezentat o imagine exactă a rezultatelor finale.

Deşi este a treia oară în ultimii patru ani când spaniolii sunt chemaţi la vot, prezenţa la urne a fost ridicată - aproximativ 60,72% din cetăţenii cu drept de vot îşi exprimaseră opţiunea până la ora locală 18.00 (16.00 GMT), consemnează DPA. Nivelul de participare a fost cu 9,5% mai ridicat decât la precedentele alegeri parlamentare, în 2016.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

5 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria