Alegeri în Suedia: Prim-ministrul Stefan Lofven cheamă opoziţia la dialog în absenţa unei majorităţi

Alegeri în Suedia: Prim-ministrul Stefan Lofven cheamă opoziţia la dialog în absenţa unei majorităţi

Premierul social-democrat suedez, Stefan Lofven, a chemat luni opoziţia la dialog, la finalul unor alegeri legislative care plasează extrema-dreaptă în poziţia de arbitru într-un peisaj politic fragmentat, transmite AFP.

Într-un discurs, Lofven s-a arătat determinat să rămână în fruntea executivului şi să blocheze potenţiala influenţă privind configuraţia puterii a formaţiunii anti-imigraţie Democraţii Suedezi.

În context, el a întins mâna opoziţiei de centru-dreapta.

"Un lucru este sigur, nimeni nu a obţinut majoritatea. Este deci natural să lansăm o colaborare între blocuri", a declarat Lofven.

Împreună cu ecologiştii şi Partidul Stângii, blocul de centru-stânga deţine un mandat în plus faţă de blocul de centru-dreapta, după numărarea a 99,8% din voturi în circumscripţiile electorale (40,6% faţă de 40,3% - n.red.).

Rezultatul definitiv al alegerilor va fi cunoscut miercuri, după ce vor fi numărate şi voturile exprimate de cei 200.000 de suedezi din străinătate.

Acest scrutin a reprezentat "finalul politicii blocurilor", a adăugat şeful guvernului suedez, amintind partidelor de centru-dreapta "responsabilitatea morală" ce le revine.

"Acest guvern a expirat. El trebuie să plece", le-a spus însă susţinătorilor Ulf Kristersson, liderul Partidului Moderat, din rândul opoziţiei.

Fără a-şi atinge obiectivele, extrema-dreaptă suedeză afirmă că a câştigat o "influenţă enormă". Cu 62 de mandate şi 17,6% din sufragii, aceasta a obţinut cu aproape cinci puncte mai mult decât la precedentele alegeri, dar a eşuat în încercarea de a deveni a doua formaţiune din ţară. AGERPRES/ (AS - editor: Vicenţiu Purcărea, editor online: Gabriela Badea)


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

4 Nu le zice rău Ciucă...

5 „Lebăda neagră”, noul trend pe internet după prăbușirea podului din Baltimore. Ce teorii ale conspirației circulă pe rețelele sociale