Alegeri legislative anticipate în Japonia: S-au deschis birourile de vot; partidul premierului Abe, considerat favorit

Japonezii au început să voteze duminică dimineața în cadrul alegerilor legislative anticipate declanșate de șeful guvernului de la Tokyo, Shinzo Abe, care ar urma să obțină un nou mandat în fruntea celei de-a treia economii a lumii, într-un context marcat de amenințările Coreei de Nord, transmite AFP.

Prim-ministrul naționalist pare pe cale să câștige pariul său și să rămână la comandă până în 2021, adică după Jocurile Olimpice de la Tokyo din 2020, observă AFP.

Coaliția dintre formațiunea sa, Partidul Liberal Democrat, și partidul Komeito ar urma să dețină aproximativ 300 din cele 465 de mandate parlamentare, conform ultimelor estimări.

Aceasta ar devansa astfel de departe o opoziție fragmentată și slăbită: Partidul Speranței (dreapta) al charismaticei guvernatoare a capitalei nipone, Yuriko Koike, și Partidul Democrat Constituțional (centru stânga), nou create, ar obține fiecare circa 50 de mandate.

După o campanie scurtă de 12 zile, birourile de vot s-au deschis la ora locală 7,00, sub o ploaie necontenită la Tokyo și în majoritatea regiunilor țării, în condițiile unui taifun ce ar urma să aducă vânt puternic și precipitații de-a lungul întregii zile a scrutinului, care se va încheia la ora 20,00 (11,00 GMT).

Participarea ar putea fi afectată din această cauză, chiar dacă mulți din cei circa 100 de milioane de japonezi cu drept de vot și-au depus buletinul în avans, ceea ce este posibil în Japonia cu mai multe zile înaintea scrutinului în locurile desemnate în acest sens. Potrivit analiștilor, o participare redusă ar fi în beneficiul prim-ministrului actual, ai cărui alegători conservatori sunt mai deciși.

AGERPRES/ (AS — autor: Vicențiu Purcărea, editor online: Adrian Dădârlat)

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Cu firmele pe butuci, profesoara de sex oral a PSD a ajuns să mănânce rahat din același blid cu Gâdea

2 Lăzăroiu / Când Antena 3 linşează un candidat înainte de alegeri, răsuflu uşurat

3 ULTIMA ORĂ Schimbare de trend în sondajele din București! Scade brusc procentul indecișilor!

4 Priviți ce investiție a făcut Rusia chiar în fața Guvernului...

5 VIDEO Uite prostul, bă! Cică ăsta este profesor de lupte