Alegeri legislative în Ungaria: Viktor Orban se declară încrezător; Marki-Zay va vota pentru o Ungarie fericită

Alegeri legislative în Ungaria: Viktor Orban se declară încrezător; Marki-Zay va vota pentru o Ungarie fericită

"Sunt încrezător", a declarat duminică premierul Ungariei, Viktor Orban, după ce a votat în scrutinul legislativ în circumscripţia sa electorală din districtul Zugliget din Budapesta, transmite dpa.

"Sunt nişte alegeri ciudate... din cauza războiului (din Ucraina), trebuie să tratăm chestiuni de război şi pace", le-a declarat jurnaliştilor Orban, aflat la putere de 12 ani. "Este un război între două ţări mari şi este ceva periculos. Nu trebuie să ne amestecăm. Rivalii noştri (politici) nu iau în calcul gravitatea situaţiei şi vor să ia măsuri prin care ar implica ţara în război. Ar fi tragic pentru Ungaria", a insistat Orban, potrivit EFE.

Premierul ungar încearcă să obţină un al cincilea mandat, al patrulea consecutiv. Sondajele de opinie creditau recent partidul său Fidesz, naţionalist, cu câteva procente în faţa alianţei de opoziţie formată din şase partide. Este pentru prima dată când o astfel de alianţă - din care fac parte formaţiuni de stânga, verzi, liberale şi conservatoare de dreapta - a fost formată, pentru ca opoziţia să-şi îmbunătăţească şansele de a-l învinge pe Orban.

Principalul candidat al alianţei de opoziţie, conservatorul independent Peter Marki-Zay, le-a cerut cetăţenilor să voteze pentru a-l îndepărta pe Orban de la guvernare, într-o înregistrare video postată pe Facebook duminică dimineaţa.

"Haideţi să votăm pentru o lume mai bună, o Ungarie fericită", a îndemnat el din faţa locuinţei sale din Hodmezovasarhely, un mic oraş în sud-estul ţării, unde deţine funcţia de primar din 2018. "Guvernul (Orban) este ruşinea naţiunii noastre. Fie ca această zi să fie sărbătoarea schimbării. Să facem tot posibilul pentru ca mâine să ne trezim cu toţii într-o Ungarie care aparţine tuturor", a mai spus Marky-Zay, potrivit EFE.

Marki-Zay, catolic practicant, a declarat că va vota după slujba de duminică. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

3 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

4 Prima intoxicare aruncată pe piață de Antena 3, un sondaj realizat de fostul ginere al lui Dan Voiculescu

5 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…