Alegeri locale în Republica Moldova. Care este prezența la vot

Alegeri locale în Republica Moldova. Care este prezența la vot

Cetățenii Republicii Moldova sunt așteptați astăzi să-și dea votul în cadrul scrutinului în care vor fi aleși circa 900 de primari și peste 11.000 de consilieri locali. Potrivit datelor Comisiei Electorale Centrale, până la ora 10.20, peste 249.477 de persoane și-au exercitat dreptul de vot.

În Republica Moldova au loc alegeri locale. FOTO: EPA EFE

Până la ora 10:20, peste 254.700 de persoane au votat, fiind vorba de mai mult de 9.22 % din totalul celor cu drept de vot. Cei mai mulți dintre ei au între 56 și 65 de ani, iar la polul opus se afla tinerii cu vârstele cuprinse între 18 și 25 de ani.

În Capitală, unde are loc cel mai urmărit scrutin și unde luptă pentru funcția de edil 27 de persoane, și-au exercitat dreptul de vot până la această oră peste 52. 730 de oameni, adică mai mult de 6.80 % dintre toți alegătorii.

Cei mai activi sunt oamenii cu vârstele între 56 și 65 ani, iar cei mai pasivi sunt tinerii de până la 25 de ani.

În total, în Registrul de Stat al Alegătorilor din Republica Moldova sunt înscriși 3.300.805 de moldoveni.

Primele încălcări ale legislației

Observatorii asociației Promo-LEX au raportat deja 141 de încălcări, printre ele numărându-se nerespectarea secretului votului, publicitate electorală, sigilarea incorectă a urnelor de vot, dar și lipsa conexiunii la internet în secțiile de vot.

,,Cu referința la votarea nejustificată în grup a fost identificat un singur caz, în localitatea Vatra, secția din Chișinău, aici la ora 07:45, secretara biroului a intrat în cabina de vot pentru a-l ajuta pe un alegător care nu prezenta careva deficiențe”, a spus șeful de program al Promo-LEX, Nicolae Panfil.

Pentru alegerile locale din 2023 au fost înregistrate 37 de formațiuni din totalul de 60.

Candidații partidului Șansă, coordonat de politicianul prorus Ilan Șor, au fost excluși de la alegeri, decizie luată cu două zile înainte de scrutin de membrii Comisiei pentru Situații Excepționale (CSE).

,,Astăzi, la CSE, s-a luat decizia de anulare a înregistrării concurenților electorali desemnați de Partidul Politic „Șansa” în cadrul alegerilor locale generale din 5 noiembrie 2023. Din alegeri este retrasă o organizație criminală, nu un partid politic. Vreau să fie clar - noi protejăm Moldova de o rețea bine organizată de criminali. Miza nu este politica, campaniile electorale sau ideologiile. Miza adevărată este democrația, suveranitatea și statul Republicii Moldova, comunitățile noastre, pacea și viitorul țării”, a anunțat prim-ministrul moldovean Dorin Recean.

Ședință în ziua scrutinului

În buletinele de vot în dreptul candidaților formațiunii a fost aplicată ștampilă ,,Retras”, iar reprezentanții Șansă au contestat decizia CSE în instanță, magistrații Curții de Apel Chișinău urmând să reia examinarea începând cu ora 11:00.

În adresarea către cetățenii țării sale , lidera de la Chișinău i-a îndemnat să aleagă în satele și orașele primari care-și iubesc țara, astfel încât acestea să nu ajungă pe mâinile hoților sau a mincinoșilor, afirmând că sunt așteptate provocări din partea Kremlinului în timpul scrutinului.

,,Știm că avem în fața provocări serioase, chiar în aceste alegeri locale. Forțele pro Kremlin, forțele pro război vor încerca din răsputeri să blocheze drumul nostru european. Cu bani murdari, cu partide de Kremlin deghizate în partide pro europene prin cumpărare se va încerca din nou subjugarea Moldovei unor interese străine și menținerea țării noastre într-o zonă uitată de lume”, a declarat președinta Republicii Moldova, Maia Sandu.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 După America Express, copiii Andreei Esca fac din nou echipă la Antena 1. Alexia Eram: „M-am simțit foarte bine la filmări”

3 Voi vedeți ce se întâmplă în Polonia?

4 „Ar fi primul val al ofensivei”

5 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene