Alegeri prezidențiale în Cehia: Generalul în rezervă Petr Pavel a câștigat în fața fostului premier Andrej Babis

Alegeri prezidențiale în Cehia: Generalul în rezervă Petr Pavel a câștigat în fața fostului premier Andrej Babis

Generalul în rezervă Petr Pavel a câştigat alegerile prezidenţiale din Cehia, fiind creditat cu 56% din voturi după numărarea a 75% din buletinele de vot.

Petr Pavel FOTO EPA-EFE

Rivalul său, fostul premier Andrej Babis, a obţinut 44% din voturi, potrivit rezultatelor deocamdată preliminare publicate pe site-ul Oficiului de Statistică al Cehiei.

Petr Pavel, un general în rezervă în vârstă de 61 de ani care a ocupat o funcţie înaltă în cadrul NATO, s-a prezentat în alegeri drept candidat independent şi a beneficiat de sprijinul guvernului de centru-dreapta.

Andrej Babis, un miliardar în vârstă de 68 de ani care a ocupat postul de prim-ministru între anii 2017 şi 2021, s-a angajat în timpul campaniei să oblige guvernul să susţină populaţia în faţa creşterii preţurilor.

În primul tur, în care au concurat opt candidaţi, Pavel îl devansase pe Babis, obţinând 35,4% din sufragii, cu 0,4% mai mult față de contracandidatul său. El a beneficiat între timp de susținerea unora dintre concurenţii eliminaţi în primul tur.

Campania între cele două tururi ale scrutinului a fost aspră, cu un val de dezinformări care l-au avut drept ţintă pe Pavel şi ameninţări cu moartea la adresa lui Babis şi a familiei sale, transmite Agerpres .

Petr Pavel îl va înlocui pe Milos Zeman, un politician controversat care a întreținut legături strânse cu Moscova înainte de lansarea invaziei ruse din Ucraina.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ai greșit platforma” / „Bă, ai înnebunit!!! Ați ajuns săraci? / Iubita lui Selly a produs stupefacție în online cu ultimele postări

2 PSD s-a încurcat în propriile combinații cu sindicatele? / Liderii PNL au simțit că Ciolacu are genunchii moi! L-au mandatat pe Ciucă să pună presiune p…

3 VIDEO „Dacă eşti obraznic, te trimit şi în altă parte!” / Reacția unei doctorițe căruia un pacient i-a reproșat că se juca pe telefon în timp ce oamenii…

4 Elita rusă nu mai crede în victorie / „Războiul clanurilor” pentru tronul „țarului Putin” a început

5 VIDEO Din nou panică la granița Rusiei cu Ucraina! / Canalele de Telegram anunță o pătrundere a trupelor de diversiune în regiunea Bryansk