Alegeri prezidențiale în Franța: Marele "big bang", comentează presa franceză

Alegeri prezidențiale în Franța: Marele "big bang", comentează presa franceză

Calificarea lui Emmanuel Macron și Marine Le Pen pentru turul al doilea al prezidențialelor din Franța este comparată de presa franceză cu un "big bang" lăsând "dreapta K.O." și stânga la pământ, comentează AFP.

"Big bang" sau "marele salt în gol", a scris cotidianul economic Les Echos, care consideră primul tur al alegerilor expresia unei "profunde lehamite de 'sistem', o renunțare definitivă la trecut".

"Alegătorii au optat duminică pentru un nou început al vieții politice franceze așa cum era ea structurată de la începutul celei de-a V-a Republici", a continuat jurnalul.

"Acest rezultat constituie un cutremur ale cărui replici vor fi de durată", a fost de părere cotidianul catolic La Croix.

Jurnalul liberal L'Opinion a subliniat că "alegătorii francezi au deschis, duminică, 23 aprilie, o pagină cu totul nouă din istoria celei de-a V-a Republici, eliminându-i de la prezidențiale pe toți reprezentanții partidelor politice care, sub un nume sau altul, au guvernat în deceniile trecute".

"Dreapta K.O." a scris cotidianul de dreapta Le Figaro care a constatat că, "prin urmare, a fost pierdut ceea ce era de nepierdut".

"În timp ce dorința de alternanță, după un mandat de cinci ani considerat dezastruos, nu a fost niciodată atât de puternică, pentru prima dată în istoria sa (dreapta) nu va fi reprezentată în turul al doilea al prezidențialelor", a adăugat Le Figaro.

În poziție de favorit, Emmanuel Macron este acum "la o treaptă" de putere, a titrat pe prima pagină Libération.

"Turul al doilea se vor înfrunta deci social-liberalismul și naționalismul, deschiderea și închiderea, Europa unită și Franța singură", a explicat cotidianul de stânga care a adăugat că, "în principiu, cu ajutorul republicanilor din toate partidele, junele prim al alegerilor a câștigat în fața zgripțuroaicei".

Dar, a nuanțat imediat, "FN a realizat cel mai important scor din istoria sa la prezidențiale. Iar dacă lupta se schimbă într-o confruntare popor-elite, cine poate prevesti rezultatul cu siguranță? Într-un decor nou, orice este posibil. Altfel spus, vigilență".

Un "Niciodată" fără ambiguitate barând o poză a Marinei Le Pen se afișează pe prima pagină a cotidianului comunist L'Humanité care lansează acest apel: "Să ne unim pentru a-i bara drumul".

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

4 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria

5 Așa o fi? /