Alegeri prezidenţiale în Ucraina: Zelenski îşi menţine avantajul enorm după numărarea a 80,87% din voturi

Alegeri prezidenţiale în Ucraina: Zelenski îşi menţine avantajul enorm după numărarea a 80,87% din voturi

Actorul de comedie Vladimir Zelenski îşi menţine avantajul enorm în faţa preşedintelui în exerciţiu Petro Poroşenko după numărarea a 80,87% din buletinele de vot la alegerile prezidenţiale de duminică în Ucraina, potrivit rezultatelor preliminare date publicităţii luni de Comisia Electorală Centrală de la Kiev, informează agenţiile de presă EFE şi Unian.

Potrivit datelor CEC, Zelenski a obţinut 73,09% din sufragii, în timp ce Poroşenko a acumulat 24,57 % din voturi.

Datele oficiale indică faptul că, în al doilea tur al alegerilor prezidenţiale desfăşurate duminică, Zelenski s-a impus în toate regiunile ucrainene, cu excepţia Lvovului (vest).

Rata de participare la vot a fost de 62,07%, aproape cu 8% mai puţin decât în primul tur, în care actorul s-a impus de asemenea în faţa preşedintelui în exerciţiu.

Imediat după publicarea exit-poll-urilor la ieşirea de la urne, Petro Poroşenko şi-a recunoscut înfrângerea, dar a declarat că nu va abandona politica.

'Ca unul dintre liderii politici-cheie ucraineni, voi continua să servesc Ucraina şi voi continua să susţin integrarea ei în Uniunea Europeană şi NATO, descentralizarea, securitatea şi reformele anticorupţie', a afirmat Poroşenko.


Foto: (c) Vasily Fedosenko / REUTERS


Preşedintele în exerciţiu a recunoscut că Zelenski, în vârstă de 41 de ani şi fără experienţă politică, va trebui să facă faţă unei opoziţii puternice. 'Vreau să subliniez că noul preşedinte se va confrunta cu o opoziţie puternică, una foarte puternică', iar această situaţie va fi în beneficiul ţării, a subliniat el.

În acelaşi timp, Poroşenko a asigurat că actorul poate conta pe sprijinul său pentru a se acomoda în noua sa funcţie.

La rândul său, Volodmir Zelenski a declarat că prima sa prioritate va fi să pună capăt războiului dintre armata ucraineană şi rebelii proruşi în estul Ucrainei.

De asemenea, el a pledat pentru reformarea procesului de reglementare a conflictului în baza acordurilor de la Minsk din februarie 2015 şi pentru un nou format de negocieri, care să includă Rusia şi ţările occidentale.

Zelenski, care şi-a câştigat popularitatea în urma unui serial de televiziune 'Servitorul poporului', în care interpretează rolul unui profesor de istorie care devine preşedinte al ţării, a promis să rămână în funcţie un singur mandat. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 CULISE Președintele Iohannis a decis să nu-l mai desemneze pe Cîțu premier / Care sunt variantele din PNL

2 Așa o fi?

3 Dezvăluiri despre „statul” din spatele statului... / Ăsta e fostul șef al cancelariei lui Ponta

4 Florin Călinescu l-a chemat pe Ciolacu și a dat chix cu prima emisiune

5 Da, cea din brațele lui Neymar este Vlăduța Lupău...